ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: Ο Δήμος Λαγκαδά νομοθετεί κατά το δοκούν

Η ασυδοσία των δημάρχων και των δημοτικών αρχών, σε βάρος των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους, δεν έχει τέλος. Οι δήμαρχοι νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν και να παραβιάζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Ο λόγος για τον πρόεδρο των Παιδικών Σταθμών (ΝΠΔΔ-ΥΚΠΑΑΠ) του δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, οποίος στις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων, στο πρόγραμμα Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής του ΕΣΠΑ, που ετοίμασε, για να υπογράψουν οι εργαζόμενοι, προβλέπει ωράριο εργασίας 8 ωρών, αντί για 6 που είναι το ισχύον ημερήσιο ωράριο εργασίας.

Αν δεν το γνωρίζει ο κ. Πρόεδρος, του θυμίζουμε εμείς ότι με τον Ν.4368/2016, άρθρο 8 παρ. 2, β. «Η παρ. 1 του άρθρου μόνου του π.δ. 588/1988 (Α΄284) επανέρχεται σε ισχύ» δηλαδή ότι «…ο χρόνος εβδομαδιαίας εργασίας για το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό που υπηρετεί στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς των ΟΤΑ Α ́ Βαθμού μειώνεται από σαράντα (40) ώρες σε τριάντα (30)…», ενώ στην εγκύκλιο του ΥΠΕΣ, με Αριθ. Πρωτ.: οικ. 6675/2-3-2016, διευκρινίζεται ότι, για το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ), όπως είναι οι εργαζόμενοι με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, «…θα πρέπει […], στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης και για λόγους ενιαίας αντιμετώπισης εργαζομένων που απασχολούνται σε όμοια καθήκοντα και στον ίδιο χώρο εργασίας, να εφαρμοστεί το ειδικό ωράριο των τριάντα ωρών εβδομαδιαίως…».

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ καλεί τη δημοτική αρχή του Λαγκαδά να ανακαλέσει αυτές τις παράνομες συμβάσεις εργασίας πριν βρεθεί απέναντι στο σύνολο των εργαζομένων της τοπικής αυτοδιοίκησης, γιατί, οι εργαζόμενοι, δεν είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν αμαχητί κάτι που κατάκτησαν με αγώνες.


30-09-2021                                                                              Από το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ

 

Σχόλια