Σωματείο Βύρωνα: Κινητοποίηση για ελλείψεις προσωπικού, ιδιωτικοποιήσεις και μέτρα κατά κορονοϊού

 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο Βύρωνα και συνάντηση με τη Δημοτική Αρχή, πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Τετάρτη 29/9/2021, ώρα 10πμ, από το σωματείο εργαζομένων του Δήμου Βύρωνα. Το σωματείο και οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις προσωπικού, σ’ όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και τις ιδιωτικοποιήσεις, για την μη αποτίμηση σε χρήμα και καταβολή των αναδρομικών από την μη απόδοση των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) παρελθόντων ετών και τη μη διεξαγωγή των διαγνωστικών και προληπτικών εξετάσεων, που βάσει της ΣΣΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ πρέπει να διενεργούνται τακτικά στο προσωπικό, που εργάζεται σε ανθυγιεινές εργασίας, καθώς και τη διεξαγωγή των rapid test, που υποχρεούνται οι ανεμβολίαστοι να επιδεικνύουν εβδομαδιαία, να επιβαρύνει το Δήμο, όπως προβλέπει η νομοθεσία (Ν.3850/2010, άρθρο 42, παρ. 10) για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και οι: Γιώργος Χαρίσης, μέλος της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ και Γρηγόρης Καλομοίρης, συντονιστής του ΜΕΤΑ. Στην ομιλία του στη συγκέντρωση των εργαζομένων, ο Γιώργος Χαρίσης, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και τόνισε ότι «…στην πλειοψηφία τους οι Δήμαρχοι, σ’ όλη την Ελλάδα, εφαρμόζουν, χωρίς καμιά αντίσταση, τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης, και ότι χρειάζεται συσπειρωμένοι όλοι οι εργαζόμενοι και συμμετέχοντας μαζικά στις κινητοποιήσεις των σωματείων να αντισταθούν και να υπερασπίσουν την εργασία και τα δικαιώματά τους…». Τόνισε επίσης ότι «Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην e-food δείχνουν ότι ο μαζικός και αποφασιστικός αγώνας μπορεί να έχει αποτελέσματα. Οι εργαζόμενοι διαθέτουμε μεγάλη δύναμη, αρκεί να το συνειδητοποιήσουμε όλοι και ότι η οποιαδήποτε μορφή πάλης επιλέγουμε, πρέπει να διασφαλίζεται η μαζική συμμετοχή όλων μας. Την ταξική μας ενότητα και την αγωνιστική μας συμμετοχή φοβούνται οι αντίπαλοί μας».

Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι, για την επόμενη περίοδο, πέρα από τις προσλήψεις προσωπικού και τις ιδιωτικοποιήσεις, να αγωνιστούν για αυξήσεις στους μισθούς και για τη μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, καθώς, από τη μια μεριά, η εκτίναξη των τιμών των προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης και των υπηρεσιών και η ακρίβεια, εξαϋλώνουν τους μισθούς και τα μεροκάματα και από την άλλη, η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνικής, η χρήση της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών, αύξησαν την παραγωγικότητα της εργασίας και πρέπει μέρος της να καρπωθούν και οι εργαζόμενοι και όχι μόνο το κράτος και οι εργοδότες.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με το δήμαρχο κ. Άλκη Κατωπόδη και τη Γενική Γραμματέα κ. Νατάσα Βαρουχάκη, η πρόεδρος του σωματείου Πελαγία Μπίκα και η αντιπροσωπεία των εργαζομένων, έθεσαν όλα τα προβλήματα και έλαβαν γενικόλογες απαντήσεις, παραπέμποντας τις ευθύνες στην κυβέρνηση για την απαγόρευση των προσλήψεων κλπ. Το σωματείο των εργαζομένων θεωρεί ότι αυτές είναι δικαιολογίες και υπεκφυγές, γιατί δεν υπάρχει η απαραίτητη αντίδραση απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά και στα ζητήματα που θα μπορούσε ο Δήμος να επιλύσει, όπως είναι η καταβολή των αναδρομικών των ΜΑΠ, η διενέργεια των τακτικών διαγνωστικών εξετάσεων των εργαζομένων στα ΒΑΕ και των δωρεάν rapid test, δεν έχει κάνει τίποτα, ενώ επικαλείται νομικές γνωμοδοτήσεις, για την μη καταβολή πχ των αναδρομικών και γραφειοκρατικές, ανυπόστατες δικαιολογίες, για την μη διενέργεια των ιατρικών και εργαστηριακών εξετάσεων.

Τέλος, οι πληροφορίες, ότι ο δήμος Βύρωνα θα προχωρήσει στην ίδρυση Αναπτυξιακού Συνδέσμου ΟΤΑ, με τον δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, δείχνουν τις πολιτικές του επιλογές που είναι η συρρίκνωση των δημοσίων υπηρεσιών του δήμου και η εμπορευματοποίηση της παροχής τους στους δημότες.

 


Πηγή: ergasiaNET.gr

Σχόλια