ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: Με 280 ευρώ το μήνα, να ζήσουν οι υπουργοί και οι δήμαρχοι, κι όχι οι σχολικές καθαρίστριες


Με έγγραφό του προς όλους τους δήμους, το ΥΠΕΣ γνωστοποίησε το μέγιστο αριθμό (15.482) συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών, που εγκρίθηκε για το διδακτικό έτος 2021-2022, με τρίωρη ημερήσια απασχόληση. Μάλιστα, δίνει τη δυνατότητα στους δημάρχους να προσαυξάνουν τις ώρες ημερήσιας απασχόλησης, αλλά η προκαλούμενη, επιπλέον, δαπάνη θα «καλύπτεται αποκλειστικά από ίδιους πόρους των Δήμων». Είχε προηγηθεί το ΦΕΚ 3352/2021 για τη διαδικασία, τα κριτήρια και τα προσόντα πρόσληψης των σχολικών καθαριστριών, με το οποίο «ανανεώθηκε» η ρατσιστική διάταξη, που τον περασμένο Σεπτέμβρη οδήγησε πολλές μετανάστριες καθαρίστριες, με χρόνια υπηρεσίας, στην ανεργία.

Διαχρονικά, όλες οι κυβερνήσεις, και η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα συμπεριφέρονται άδικα, ρατσιστικά και υποτιμητικά σ’ έναν κλάδο εργαζομένων, που παίζει καθοριστικό ρόλο στη σχολική καθημερινότητα και στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού. Τις θεωρούν «εργολάβους» και ισχυρίζονται ότι η υπηρεσία που παρέχουν είναι «ευκαιριακή και παρεπόμενη», παρότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ νομοθέτησε την απαγόρευση της μετατροπής των συμβάσεών τους σε Αορίστου Χρόνου.

Το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων, στην πλειονότητά του είναι γυναίκες που στηρίζουν πολύτεκνες, τρίτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες, προστατευόμενα μέλη με ειδικές ανάγκες κ.λπ. Ζει σε διαρκή εργασιακή ανασφάλεια, αφού η χρονική διάρκεια των συμβάσεών τους είναι ίσης διάρκειας με το σχολικό έτος, για εργαζόμενες και εργαζόμενους που καλούνται να ζήσουν και τον εαυτό τους και την οικογένειά τους με 11,16 ευρώ την ημέρα ή με 14,88, αν είναι μέλος σωματείου που ανήκει στη δύναμη της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Οι αιτίες των προβλημάτων και της άθλιας πραγματικότητας που βιώνουν οι εργαζόμενοι, και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, βρίσκονται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, στη συρρίκνωση των δημοσίων υπηρεσιών, στο γεγονός ότι στο επιτελικό κράτος που ευαγγελίζονται, δεν χωράνε τέτοιες οι υπηρεσίες, όπως και άλλες υπηρεσίες που είναι υποστηρικτικές για τη λειτουργία του κράτους, καθώς και οι κοινωνικές υπηρεσίες. Ωμά και δημόσια πολλά κυβερνητικά στελέχη ομολογούν ότι η καθαρίστρια δεν μπορεί να είναι δημόσιος υπάλληλος και ότι στο κράτος πρέπει να απαλλαγή από υπηρεσίες που μπορούν να τις ασκήσουν οι ιδιώτες.

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να υπερασπιστούν το δημόσιο χαρακτήρα αυτών των υπηρεσιών και να διεκδικήσουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και των ειδικοτήτων, για να μην γίνει η υποστελέχωσή τους το εργαλείο για την πλήρη παράδοσή τους στους ιδιώτες. Να αγωνιστούν για την αύξηση των μισθών και για την άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων καθαριότητας των σχολείων σε συμβάσεις Αορίστου Χρόνου και πλήρους απασχόλησης.


04-08-2021
Από το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ

Σχόλια