Δελτίο Τύπου του εκπροσώπου της ΕΑΣ Δήμου Καισαριανής στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, Ηλιόπουλου Θεόδωρου

 




ΘΕΜΑ: ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΔΑΚΤΥΛΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ  ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΙΧΕ ΑΝΑΘΕΣΕΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΙΣ 5-6-2024.

Συνάδελφοι συναδέλφισσες και Δήμαρχε Καισαριανής:

  Σε απάντηση των ερωτήσεων σας για το εργατικό ατύχημα της 5/6, για τις συνθήκες εργασίας καθώς και την τοποθέτηση του Δημάρχου και εργοδότη μας την επόμενη μέρα προς τους εργαζόμενους του πράσινου στο δημοτικό αμαξοστάσιο, σας αναφέρω τα εξής:

  1. Στον συνάδελφο Γ.Σ. είχε ανατεθεί ως εργασιακό καθήκον, να βοηθήσει τον οδηγό της αρπάγης στην αποκομιδή κλαδιών. ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΙ ΕΠΡΑΞΕ. Αυτό ακριβώς κάναμε και στο παρελθόν με την αρπάγη που είχε δανειστεί η υπηρεσία από τον δήμο Καλλιθέας. Στήναμε τα πόδια της αρπάγης και τραβάγαμε κλαδιά. Πολλαπλές φορές προσωπικά το έχω κάνει. Στην συγκεκριμένη αρπαγή που τώρα απόκτησε ο δήμος, πριν λίγες μέρες,έβγαλα τον πύρο για να “στήσω” το πόδι της, μα με σταμάτησε ο οδηγός (Μ.Β.) που θέλησε να το κάνει ο ίδιος. Ο συνάδελφος Γ.Σ. είναι τόσο νοήμων , όσο ακριβώς είμαστε ΟΛΟΙ όσοι έχουμε συνδράμει στην συγκεκριμένη εργασία. 
  1. Η εκπαίδευση στην υπηρεσία μας, είναι ο ορισμός της επισφάλειας. Ελάχιστοι έχουν αποκομίσει τεχνικές γνώσεις από κάποιο ΕΠΑΛ. Εμπειρικά και αυτοδίδακτα κυρίως χειριζόμαστε τα μηχανήματα χωρίς καμία μέριμνα από την διοίκηση. Με τον ίδιο τρόπο, αυτοσχεδιάζοντας, κλαδεύουμε, ρίχνουμε δέντρα, στεκόμαστε στις νησίδες στις λεωφόρους, στήνουμε τον γερανό κτλ . Πολλαπλές βλάβες στα μηχανήματα από κακή χρήση, κάκιστη έως μηδενική συντήρηση, τεχνική άγνοια στους μισούς χειριστές μηχανημάτων κτλ. Ανεκπαίδευτοι αναλαμβάνουμε υπηρεσία στην πολιτική προστασία , θα πάμε με την υδροφόρα όπου, θα κάνουμε ότι και αν καούμε ζωντανοί θα φταίει η κακιά στιγμή. Πάμε και όπου βγει.
  1. Η ανάθεση τεχνικών καθηκόντων σε ανειδίκευτους, ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΜΑΣ και όχι πρωτοβουλία της προϊσταμένης του πρασίνου. Όταν είπα στο δήμαρχο και στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, πως εγώ ως τεχνίτης κρίνω πώς δεν πρέπει να χειρίζονται μηχανήματα, (οι εργάτες που απαρτίζουν το συνεργείο μου) μου συνέστησαν να κοιτάω το καθήκοντα μου και μόνο. Ο δήμαρχος επιτρέπει σε ”όποιον επιθυμεί” να χειρίζεται μηχανήματα και να προσφέρει τεχνικό έργο, όπως δήλωσε δημόσια. Παρουσία αρχηγού κάθε αρχή παυσάτω.
  1. Τα Μέσα Ατομικής Προστασίας του 2024 δεν τα έχουμε πάρει και ο Γ.Σ. φόραγε γάντια. 
  1. Δήμαρχε δεν γνωρίζω αν πραγματικά το πιστεύεις, ότι οι εργάτες που δεν πληρώνονται με επίδομα κηπουρού, ή απορριμματοφόρου, επιθυμούν τσάμπα κινδύνους, ή να μαζεύουν κλαδιά με τη σκουπιδιάρα (πρεσακι). Είπες πως δεν επιτρέπει ο νόμος, να τους πληρώνεις επιδόματα. Ούτε όμως ο νόμος σε υποχρεώνει να τους απασχολείς για άλλο, από ότι τους πληρώνεις.
  1. Σου ζήτησα το ελάχιστο, ως δίκαιο  Δημάρχε, ο συγκεκριμένος συνάδελφός που υπό την διοίκηση σου ακρωτηριάστηκε να παραμείνει στην εργασία μας (εφόσον το επιθυμεί), όχι να αφήνει σε κάθε δουλειά από ένα κομμάτι του και στο τέλος να μην τον δέχονται σε καμία δουλειά επειδή δεν είναι αρτιμελής. Αρνήθηκες προβάλλοντας προσχηματικά τον Νόμο. Πριν αναλάβεις ξανά την εξουσία, επί 4 χρόνια ήσουν στα “κάγκελα” καθημερινά για την “στρατιά των παρατρεχάμενων συμβούλων”  που χρυσοπλήρωνε ο προηγούμενος δήμαρχος, αξιοποιώντας τον νόμο, σύμφωνα με τα λεγόμενα σου. Κράτησε τον σύμβουλο με παράλληλα καθήκοντα στο πράσινο, τόσους εθελοντές έχεις που σου δουλεύουν τσάμπα, δεν αξίζει μισθό ο εργάτης που ακρωτηριάστηκε;   Δεν αξίζει στην Καισαριανή ένας Δήμαρχος που θα δεσμευτεί δημόσια πως για όσο είναι Δήμαρχος δεν θα αφήσει άνεργο τον εργάτη που ακρωτηριάστηκε υπό την διοίκηση του και ευθύνη του,, στο όνομα της υπερπροσφοράς;
  1. Αυτό είναι το ελάχιστο. Αφορά μόνο έναν που τραυματίστηκε στον χώρο εργασίας μου, δίπλα μου (ξύλινα). Τα μέγιστα που αφορούν τους πολλούς, είναι  χρέος των πολλών, να τα διατυπώσουν, να τα διεκδικήσουν και με την βοήθεια όλων μας, να τα κερδίσουν.

 

      Καισαριανή   9/6/2024                        

                                                                                   

Σχόλια