Στο στόχαστρο πάλι οι απεργίες στο δημόσιο - Θωρακίζεται το αυταρχικό κράτος

 

Στις 18.02.2023 κατατέθηκε, από το ΥΠ.ΕΣ., σχέδιο νόμου στη Βουλή, με τίτλο: «Σύστημα Καινοτομίας στον δημόσιο τομέα - Ρυθμίσεις Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα – Ρυθμίσεις για τη λειτουργία των Ο.Τ.Α. α΄ και β’ βαθμού και των αποκεντρωμένων διοικήσεων και για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών». Στο άρθρο 29 του νομοσχεδίου και με τον τίτλο: «Συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα δημοσίων υπαλλήλων – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 30 ν. 1264/1982» προστίθεται διάταξη για «...τη νομιμοποίηση του ελληνικού δημοσίου να προσφύγει ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου και να ζητήσει να κηρυχθεί ως παράνομη και καταχρηστική μια απεργία...».

Με την ψήφιση αυτής της διάταξης η παρ. 1 του άρθρου 30 του ν. 1264/1982, θα διαμορφωθεί ως εξής:


«1. Ο νόμος αυτός, όπως είναι εκτός από τις διατάξεις των άρθρων 14 παρ. 3 - 10, 16 παρ. 7 - 9, 22 παρ. 1 και 2, 24 και 27, εφαρμόζεται με τις ειδικές ρυθμίσεις που προβλέπονται παρακάτω ανάλογα και στους έμμισθους πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου, με εξαίρεση
τους υπαλλήλους της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), όπως και στους μόνιμους ή με θητεία υπαλλήλους των Οργανισμών τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των εκκλησιαστικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και λοιπών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, ακόμη δε και στους υπαλλήλους με σχέση ιδιωτικού δικαίου που κατέχουν οργανικές θέσεις, σύμφωνα με το άρθρο 103 παρ. 3 του Συντάγματος. Το Ελληνικό Δημόσιο νομιμοποιείται σε κάθε περίπτωση να προσφύγει ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 22, και δια του Υπουργού που ασκεί τη σχετική εποπτεία, και όταν έχει εκχωρήσει τις σχετικές κρατικές αρμοδιότητες σε Ο.Τ.Α. ή άλλα ν.π.δ.δ., ακόμη και με μεταφορά προς αυτούς των κατ ́ αντικείμενο αρμόδιων υπαλλήλων»
.[με τονισμένα γράμματα είναι η προσθήκη].

Μετά την ψήφιση του ν. Χατζηδάκη βλεπουμε ότι υπάρχει βιομηχανία προσφυγών υπουργών για την κήρυξη παράνομων και καταχρηστικών των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Είχαμε στην εκπαίδευση, τους ΟΤΑ, στον ΕΦΚΑ, στη ΣΤΑΣΥ κλπ. 

Με τη ρύθμιση αυτή που κατατέθηκε, θέλουν να θωρακίσουν ακόμη περισσότερο το θεσμικό πλαίσιο, τροποποιώντας ακόμα και τον ν.1264/1982. Οι εργαζόμενοι, η ΑΔΕΔΥ και όλες οι Ομσπονδίες των εργαζομένων στο δημόσιο δεν θα πρέπει να αφήσουν αναπάντητη αυτήν την νέα αυταρχική πρόκληση, που επιχειρεί η κυβέρνηση λίγους μήνες πριν τις εκλογές.

Σχόλια