ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Συνολικά 163 άτομα μέχρι αυτή τη στιγμή είναι εκτός
Τόσο οι Δήμοι όσο και η πολιτεία, έχουν χρέος να διασφαλίσουν τη συνέχιση της εργασίας όσων εργαζομένων από το υπάρχον προσωπικό δεν επέτυχαν στη προκήρυξη γιατί:
1. Οι εργαζόμενοι αυτοί αποτελούν πολύπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό καθώς έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία στα 18 χρόνια συνεχούς προσφοράς. Λόγοι Δημοσίου συμφέροντος επιτάσσουν τη βέλτιστη αξιοποίηση της εμπειρίας και της εξειδίκευσης του προσωπικού που επιλέχθηκε μάλιστα απο την αρχή της πρόσληψής τους από το ΑΣΕΠ.
2. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων μένουν εκτός είναι της κατηγορίας ΥΕ οι οποίοι έχασαν τα κοινωνικά κριτήρια που ορίζει το ΑΣΕΠ καθώς τα χρόνια πέρασαν και μεγάλωσαν τα παιδιά τους με αποτέλεσμα να χάσουν πολύτιμα μόρια και να βρεθούν εκτός.
3. Οι εργαζόμενοι έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερους ψυχοσυναισθηματικούς δεσμούς με τους εξυπηρετούμενους, που είναι απαραίτητοι για την ομαλή παροχή των υπηρεσιών μιας και μιλάμε για μια ιδιαίτερη κατηγορία πολιτών όπως αυτή των ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ.
4. Έχουν αναπτύξει επίσης σχέσεις εμπιστοσύνης μαζί τους που είναι αναγκαίες προκειμένου να υπάρχει ολοκληρωμένη προσφορά φροντίδας.
5. Το γεγονός ότι οι υπηρεσίες που προσφέρονται από τους εργαζόμενους του ΒΣΣ δεν καλύπτονται από άλλες δομές υγείας και πρόνοιας του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθιστά απαραίτητη την κάλυψη των αναγκών των ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ και άρα την ύπαρξη του ανάλογου προσωπικού που έτσι και αλλιώς έχει ελαττωθεί σημαντικά καθώς από 3.800 που ήταν το 2008 και μετά, σήμερα αριθμούν μόνο 2.909. Άρα δεν μας περισσεύει κανείς.
6. Οι Δήμοι όπως έδειξε και η οικονομική κρίση, έχουν ανάγκη από προσωπικό πρόνοιας αφού η συνένωση των Καποδιστριακών Δήμων σε Καλικρατικούς, έφερε αλλαγές στο προσωπικό καθώς πολλοί υπάλληλοι βρέθηκαν σε άλλους Δήμους και σε άλλες θέσεις ενώ αρκετοί απορροφήθηκαν και από τις Περιφέρειες με αποτέλεσμα να βρεθούν Δήμοι με ελάχιστο ή και καθόλου προσωπικό πρόνοιας.
7. Στην διάρκεια της οικονομικής κρίσης, οι εργαζόμενοι του ΒΣΣ ήταν αυτοί που έβαλαν πλάτη στο κράτος πρόνοιας παρέχοντας κάθε δυνατή βοήθεια σε όλες τις ευπαθείς ομάδες πολιτών των Δήμων. Παράλληλα με τη συστηματική παροχή φροντίδας στους ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ βοήθησαν στη Σίτιση, κοινωνικά φαρμακεία, ΤΕΒΑ, κοινωνικές υπηρεσίες, ΚΕΠΑ κ.λπ.
8. Στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και της πανδημίας το ΒΣΣ έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο αφού ανέλαβε θεσμικά και με Νόμο την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών κάθε Δήμου. Για το λόγο αυτό ενισχύθηκε με προσωπικό των άλλων Δομών, Βρεφικού και Παιδικού σταθμού, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ, που έκλεισαν ακριβώς λόγο του Ιού και της πανδημίας. Στη διάρκεια αυτής της πανδημίας οι εργαζόμενοι του ΒΣΣ εξυπηρέτησαν κάθε σπίτι του Δήμου που είχε ανάγκη σε φάρμακα και τρόφιμα και με τη δημιουργία της τηλεφωνικής γραμμής ειδικά για αυτό το λόγο, μπόρεσαν και στάθηκαν αρωγοί σε κάθε πολίτη.
9. Η ενεργειακή κρίση που ήδη χτυπάει τη πόρτα μας και οι σοβαρές επιπτώσεις που αυτή επιφέρει ήδη και πρόκειται να επιφέρει το επόμενο διάστημα στο εισόδημα των πολιτών καθώς οι αυξήσεις σε αγαθά και ενέργεια αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα με ανυπολόγιστα ακόμα αποτελέσματα, είναι σίγουρο ότι θα φέρει ξανά στο προσκήνιο την στήριξη των πολιτών της χώρας σε κάθε Δήμο και άρα ανάγκη για παροχή βοήθειας από το προσωπικό των Δήμων.
10. Για όλους τους παραπάνω λόγους, είναι απαραίτητο οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν να εργάζονται στους Δήμους και τις περιοχές που βρίσκεται ο καθένας δεδομένου ότι έχουν εξοικειωθεί με τις τοπικές κοινωνίες και υπηρεσίες της περιοχής τους και του Δήμου τους τις οποίες χρησιμοποιούν τόσα χρόνια, γνωρίζοντας πρόσωπα και πράγματα σε επίπεδο τοπικών υπηρεσιών, ασφαλιστικούς οργανισμούς, Νοσοκομεία, Ιατρεία, Φαρμακεία, τοπικές εθελοντικές οργανώσεις , κάνοντας το έργο τους πολύ πιο εύκολο και αποτελεσματικό στα πλαίσια των καθηκόντων τους. καθώς έχουν δεθεί με τις τοπικές κοινωνίες και με τους εξυπηρετούμενους, γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες τα ήθη και τις συνήθειες τους.
Η διασφάλιση της συνέχισης της εργασίας αυτών των 163 περίπου εργαζομένων που έχουν μείνει εκτός της προκήρυξης 4κ/2020, δεν επιβαρύνει το κράτος παρά με ένα ελάχιστο οικονομικό κόστος, εντούτοις προσφέρει μεγάλα και σημαντικά οφέλη στους πολίτες στους Δήμους και κατ επέκταση στο κράτος και την πολιτεία. Συνολικά 163 άτομα μέχρι αυτή τη στιγμή είναι εκτός.
ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: Δεκάδες εργαζόμενοι/ες στο ΒσΣ σε απόγνωση
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου