ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: Δεκάδες εργαζόμενοι/ες στο ΒσΣ σε απόγνωση

Από τα πρώτα οριστικά αποτελέσματα, της προκήρυξης 4Κ/2020, για την πρόσληψη μονίμων υπαλλήλων στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι (ΒσΣ) των ΟΤΑ α΄ Βαθμού, επιβεβαιώθηκε η αρχική μας εκτίμηση, ότι ένας ικανός αριθμός εργαζομένων, κυρίως βοηθητικού προσωπικού (ΥΕ), θα έμεινε εκτός των οριστικών πινάκων του ΑΣΕΠ.

Δεν χρειάζονταν κανείς να ήταν μάντης, για να κατέληγε σ’ αυτήν την εκτίμηση, αφού τα κριτήρια μοριοδότησης, γι’ αυτήν την κατηγορία των εργαζομένων, αλλά και η εμπειρία που είχαμε από την ανάλογη προκήρυξη, την 3Κ/2018, για τις ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσίες, όπου χιλιάδες, συμβασιούχοι, εργαζόμενοι στην καθαριότητα, μας οδηγούσαν σ’ αυτήν. Και τότε χιλιάδες εργαζόμενοι, που πρωτοστάτησαν στον αγώνα για μόνιμη και σταθερή εργασία έμεινα εκτός εργασίας.

Σήμερα όσοι αιφνιδιάζονται από το γεγονός ότι, εκατοντάδες εργαζόμενοι και εργαζόμενες, μετά από 15 και 20 χρόνια συνεχόμενης εργασίας, μένουν εκτός, και μάλιστα σε τομείς κρίσιμους, όπως είναι η καθαριότητα, οι οικογενειακοί βοηθοί, οι μάγειρες και οι μαγείρισσες, και σε συνθήκες πανδημίας, υποκρίνονται, γιατί γνώριζαν ότι μεγάλος αριθμός αυτών των εργαζομένων θα έμειναν εκτός, αλλά και γιατί συναινούσαν σε μια τέτοια διαδικασία.

Αν η πρόθεση τους ήταν να προσληφθούν οι ήδη υπηρετούντες εργαζόμενοι στο πρόγραμμα ΒσΣ, όπως υπόσχονταν κόμματα, κυβερνήσεις, δήμαρχοι, ακόμη και συνδικαλιστικές παρατάξεις και οργανώσεις, τότε θα έπρεπε να προχωρούσαν σε νομοθετική ρύθμιση, όπως σταθερά υποστηρίζει το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, για την μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Η επίκληση ότι, δήθεν υπάρχει συνταγματική απαγόρευση είναι προσχηματική, αφού το σύνταγμα απαγορεύει την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, για την κάλυψη παγίων και διαρκών αναγκών και όχι ανάγκες εικοσαετίας και βάλε… να θεωρούνται έκτακτες! Αυτός είναι ο λόγος που πολλά δικαστήρια, με δικαστικές τους αποφάσεις, μετατρέπουν, τέτοιες συμβάσεις, σε αορίστου χρόνου. Το γεγονός ότι, με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, υποχρεώνουν τους ΟΤΑ να ασκούν όλα τα ένδικα μέσα, για να αποτρέπουν τη μετατροπή τους, δείχνει και την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ, που θέλει τους εργαζόμενους σε ομηρία, την αποδυνάμωση των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών και τη γενίκευση της ελαστικής εργασίας και των ιδιωτικοποιήσεων.

Λύσεις λοιπόν, δεν αποτελούν, ούτε η συνέχιση της ομηρίας, ούτε νέες υποσχέσεις για νέους διαγωνισμούς, αλλά ο συντονισμός των χιλιάδων εργαζομένων του δημοσίου και των ΟΤΑ, των νοσοκομείων και της εκπαίδευσης, των ασφαλιστικών ταμείων και των ΝΠΔΔ, για τη μετατροπή, με νομοθετική ρύθμιση, όλων των συμβάσεων Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ), που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ), την απαγόρευση προσλήψεων έκτακτου προσωπικού, για την κάλυψη τέτοιων αναγκών και τη διενέργεια διαγωνισμών μέσω ΑΣΕΠ για την κάλυψη των σημερινών και μελλοντικών τους αναγκών.

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους να μην συμβιβαστούν σε μια ζωή με ανασφάλεια και ομηρία, αλλά και όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να συντονίσουν τον αγώνα τους, και όχι η κάθε μια ξεχωριστά, για να διεκδικήσουν μόνιμη και σταθερή εργασία, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, μείωση του ωραρίου εργασίας και ενίσχυση των δημοσίων υπηρεσιών, ενάντια στην εμπορευματοποίηση των δημόσιων αγαθών και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Αύγουστος 2022                                                         Από το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ

Σχόλια