ΕΑΣ Καισαριανής: Ήρθατε για να διοικήσετε ή για να τα διαλύσετε;

 

Νέο επεισόδιο προστίθεται, στη μακρά πλέον σειρά επεισοδίων, με πρωταγωνίστρια τη Γενική Γραμματέα του δήμου Καισαριανής και πλέον τίθεται σοβαρά το ερώτημα στη δημοτική αρχή: Εσείς ήρθατε για να διοικήσετε ή για να τα διαλύσετε;

Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι με την αυταρχική, προσβλητική και άκρως απολίτιστη συμπεριφορά της, η κυρία ΓΓ, έχει ωθήσει συναδέλφους να επισπεύσουν τη συνταξιοδότησή τους, ενώ θα μπορούσαν να προσφέρουν άλλα 2-3 χρόνια, σε μια κρίσιμη συγκυρία, λόγω ελλείψεων σε προσωπικό. Έχουν οδηγηθεί άλλοι να αναζητούν άλλες υπηρεσίες και να φεύγουν, στο πλαίσιο του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας (ΕΣΚ), γιατί δεν αντέχουν το ειρωνικό στιλ της δημοτικής αρχής, τις προσβλητικές συμπεριφορές και τις διακρίσεις εκ μέρους της ΓΓ.

Είναι άραγε τυχαίο το γεγονός ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι συνάδελφοι και συναδέλφισσες για την ανάληψη θέσεων ευθύνης; Φοβούνται τις ευθύνες ή σ’ ένα αρνητικό περιβάλλον, που δεν αναγνωρίζονται η διάθεση για προσφορά και οι ικανότητες, που σε «περιμένουν στη γωνία», για να σε «φορτώσουν» κακώς κείμενα, δεν υπάρχει ανταπόκριση και διάθεση;

Όλοι, ακόμη και όσοι δεν έχουν πλήρη εικόνα για την οικονομική κατάσταση του δήμου, διαβλέπουν ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά και ότι το «κανόνι» μπορεί να σκάσει. Όσο είναι ανάγκη να μπει μία τάξη στην οικονομική διαχείριση του δήμου και στην βελτίωση των μηχανισμών βεβαίωσης και είσπραξης των εσόδων, τόσο επιβάλλεται να κατανοηθεί πολιτικά ότι από τη «μύγα ξύγκι» δεν βγαίνει.

Η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του δήμου δεν θα γίνει μόνο και κυρίως από την βελτίωση της εισπραξιμότητας των ιδίων εσόδων του, αλλά από τη διεκδίκηση μιας δίκαιης αναδιανομής της φορολογίας και εφαρμογής μιας πολιτικής στήριξης των δημοσίων υπηρεσιών, ενίσχυσης των κοινωνικά αδύναμων, των δημοσίων αγαθών, των κοινωνικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών πρόνοιας και ανατροπής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, κάτι που η παρούσα δημοτική αρχή δεν έχει στο πρόγραμμά της, ούτε στην οπτική διεκδίκησής τους.

Ταυτόχρονα δεν κάνει και τα στοιχειώδη, που είναι η δραστική μείωση των δαπανών για συμβούλους και μετακλητούς υπαλλήλους, που δεν προσφέρουν ουσιαστικό έργο, ενώ ταυτόχρονα δεν ολοκληρώνει τις περιπτώσεις όσων ζήτησαν να μεταταχθούν στο δήμο μας, στο πλαίσιο του ΕΣΚ, λόγω αδυναμίας χρηματοδότησης της μισθοδοσίας, με αποτέλεσμα να γινόμαστε δήμος αποχώρησης και όχι υποδοχής εργαζομένων. Επίσης δεν προχωρά στον περιορισμό, στα εντελώς απαραίτητα, των απευθείας αναθέσεων για διάφορα θέματα και ιδίως όσα αφορούν την προβολή και διαφήμισή της!

Εκεί όμως που το τερμάτισε η ΓΓ είναι ότι απείλησε υπηρεσιακό στέλεχος του δήμου, ότι θα το «δείρει»! Λέγοντας μάλιστα, επειδή το υπηρεσιακό στέλεχος είναι άνδρας, «αν σ’ έδειρε ποτέ γυναίκα»! Εμείς βέβαια το παίρνουμε ως ανέκδοτο, παρά τη σοβαρότητα του θέματος, που δείχνει ιδιόμορφο χαρακτήρα της. Φαίνεται ότι «φτιάχνεται» όταν τσακώνεται - γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα ενέπιπτε σε παραπτώματα του κοινού ποινικού δικαίου, ιδιαίτερα αν οι ρόλοι των φύλων αντιστραφούν!

Οι εργαζόμενοι του δήμου, όμως, δεν θα πρέπει να εξοικειωθούν μ’ αυτήν την κατάσταση και να το θεωρήσουν ένα ακόμη επεισόδιο ενός απαίδευτου και προβληματικού ανθρώπου. Πρέπει να απαιτήσουν την αποπομπή της από το δήμο και τη διακοπεί κάθε συνεργασίας μαζί της. Οι προϊστάμενοι, και ιδιαίτερα οι διευθυντές, πρέπει να σταθούν από την πλευρά των εργαζομένων και των πραγματικών συμφερόντων του δήμου, να μην αποδέχονται ρόλους εργοδοτικού βραχίονα, να μην γίνονται βασιλικότεροι του βασιλέως και να αντιδρούν μόνο όταν θίγονται οι ίδιοι. Πρέπει να καταλάβουν ότι οι αιρετοί έρχονται και παρέρχονται και ότι άλλα είναι τα συμφέροντα των μεν και άλλα τα συμφέροντα των δε.

19/7/2022                                                              Από την ΕΑΣ

Σχόλια