ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: Σχόλιο για τις συναντήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τα πολιτικά κόμματα και το δήμαρχο Αθηναίων

 

Ως ΜΕΤΑ-ΟΤΑ δηλώνουμε εξαρχής ότι δεν είμαστε αντίθετοι με τις συναντήσεις των συνδικάτων με τα κόμματα και με άλλους θεσμικούς φορείς της πολιτείας. Οι συναντήσεις αυτές μπορούν να συμβάλλουν στην προώθηση των αιτημάτων των εργαζομένων και στη γνωστοποίησή τους ευρύτερα στην κοινωνία.

Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή, γιατί ενέχουν τον κίνδυνο της δημιουργίας αυταπατών ή του «ξεπλύματος» της πολιτικής και των ενοχών των φορέων της, καθώς και της χρησιμοποίησής τους στο πλαίσιο του προεκλογικού πολιτικού ανταγωνισμού, της ανέξοδης παροχολογίας και των ψεύτικων υποσχέσεων.

Τέτοια αίσθηση μας δημιουργείται, διαβάζοντας τα δελτία τύπου της ΕΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Θετικό είναι πχ ότι οι εκπρόσωποι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία «...δεσμεύτηκαν να θέσουν στην κυβέρνηση, ειδικά το θέμα των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στους Ο.Τ.Α. Α' Βαθμού, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα της υποστελέχωσης που υπάρχει...», όμως δεν μας είπαν ότι η ίδια πολιτική, όσον αφορά τις προσλήψεις σε προσωπικό, ακολουθήθηκε και επί της κυβερνητικής τους θητείας. Οι προσλήψεις στις ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσίας με την 3Κ/2018, ήταν αποτέλεσμα των πολυήμερων απεργιακών κινητοποιήσεων και των καταλήψεων που έγιναν το καλοκαίρι του 2017, όταν η τότε κυβέρνηση σχεδίαζε να απολύσει τους 10.000 συμβασιούχους σ’ αυτές τις υπηρεσίες.

Καλό είναι επίσης που «...Η συνάντηση (με το δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη) έγινε σε κλίμα συνεννόησης και συνεργασίας...»(!!!) και ότι «...άκουσε με κατανόηση τις ανησυχίες και τα προβλήματα των εργαζομένων...»(!!!), για τις «...ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό...»(!!!) τη «...μονιμοποίηση των συμβασιούχων...»(!!!) και την «...προστασία του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των Ο.Τ.Α. που υπονομεύεται τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις με στόχο την εκχώρηση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών στα μεγάλα-ιδιωτικά συμφέροντα...»(!!!), όμως η πολιτική του δημάρχου Αθηναίων, και όχι μόνο στα θέματα προσωπικού, κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση, αυτή των ιδιωτικοποιήσεων και της ενίσχυσης των μεγάλων ιδιωτικών εργολαβικών συμφερόντων.

Η υποκρισία του δημάρχου Αθηναίων φαίνεται και από το γεγονός ότι πρόσφατα απέστειλε επιστολή τους υπουργούς ΥΠΕΣ και ΠΡΟΠΟ, Βορίδη και Θεοδωρικάκο, με την οποία ζητάει «...Να εφαρμοστεί συστηματικά ο υφιστάμενος νόμος για τις πορείες και τις υπαίθριες συγκεντρώσεις...» και εκφράζει την αγανάκτηση για την ταλαιπωρία των πολιτών (!!!) , σημειώνοντας ότι «...Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αφήσουμε να συνεχίζεται ανεξέλεγκτα το κυκλοφοριακό χάος, η διατάραξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής και ως συνακόλουθο η ταλαιπωρία των ανθρώπων...».

Έτσι βλέπει ο κ. δήμαρχος Αθηναίων τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και του λαού μας. Την απεργία ως διακοσμητική πράξη (νόμος Χατζηδάκη) και τη διαμαρτυρία συμβολική ενέργεια (νόμος Χρυσοχοείδη)!

Αυτά, η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει χρέος να τα αναδεικνύει και να τα καταγγέλλει, γιατί θα τα συναντήσει στο μέλλον μπροστά της και όχι στο πλαίσιο των δημοσίων σχέσεων και του savoir vivre να τα αποσιωπά δημιουργώντας ψεύτικες ελπίδες.

27/07/2022                                             Από το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ

Συνάντηση με το δήμαρχο Αθηναίων: ΕΔΩ 
Συνάντηση με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: ΕΔΩ
Συνάντηση με το ΜεΡΑ25: ΕΔΩ
Συνάντηση με το ΚΚΕ: ΕΔΩ

Σχόλια