ΣΕΔΑΠ: Ανακοίνωση - Καταγγελία κατά του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΟΔΑΠ

 

Στο δυσχερές εργασιακό περιβάλλον που αντιμετωπίζουμε, έχει γίνει πλέον καθεστώς οι εργαζόμενοι να εξαναγκάζονται να καταφεύγουν στα δικαστήρια για την επίλυση προβλημάτων, που οι διοικήσεις επανειλημμένα αποφεύγουν να διευθετήσουν. Συνεπώς ο εργαζόμενος καλείται και να καταβάλλει υψηλά δικαστικά έξοδα και αμοιβές δικηγόρων για να διεκδικήσει τα αυτονόητα.
 
Δυστυχώς τα νομικά πρόσωπα του Δήμου Αγίας Παρασκευής ΠΑΟΔΑΠ-ΠΑΙΣΔΑΠ, δεν αποτελούν εξαίρεση. Οι εργαζόμενες/οι προσπαθούν να αποδείξουν ότι: α) εργάζονταν, β) ότι είναι απαραίτητες/οι -αν και λόγω της αναγκαιότητας αυτής ανανεώνονται επί χρόνια συνεχώς οι συμβάσεις τους- γ) ότι δεν τους έχουν δοθεί τα είδη ατομικής προστασίας και γάλα.
 
Είναι αξιοπερίεργο πως ενώ οι δικαστικές αποφάσεις είναι θετικές και υπέρ των αιτημάτων των εργαζομένων, οι Διοικήσεις στρέφονται εναντίον αυτών ασκώντας εφέσεις.
 
Τελευταία περίπτωση που επιβεβαιώνει τα ανωτέρω, είναι η υπ’ αριθμ.: 75/2022 ομόφωνη Απόφαση του Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΟΔΑΠ, να ασκηθεί έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης του Ειρηνοδικείου Χαλανδρίου, η οποία αφορά τα δεδουλευμένα και τα είδη ατομικής προστασίας - γάλα, των εργαζομένων καθαριότητας του ΠΑΟΔΑΠ, για το καλοκαίρι του 2017.
 
Πιο συγκεκριμένα οι καθαρίστριες του ΠΑΟΔΑΠ, το 2017 με ή χωρίς σύμβαση, δίχως καταβολή μισθωμάτων, σε αντίξοες συνθήκες, με ελλιπές προσωπικό και υπό καθεστώτος ανασφάλειας ανταποκρίθηκαν στις αυξημένες ανάγκες του Οργανισμού (πολιτιστικές εκδηλώσεις, σινεμά, θέατρο κλπ) και συνέβαλαν στο να βγει αλώβητο το νομικό πρόσωπο και να μην εκτεθεί στους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής.
 
Το Νοέμβριο του έτους 2019 στο δικαστήριο που εκδικαζόταν η μονιμοποίησή τους σε ΙΔΑΧ, οι δυο Δήμαρχοι, πρώην και νυν, ο τέως καθώς και ο Προέδρος του ΠΑΟΔΑΠ Σπύρος Παπασπύρος, αναγνώρισαν και συνομολόγησαν για την αναγκαιότητα τους στον Οργανισμό και καθώς την έως τότε προσφορά τους.
 
Ερχόμενοι στην παρούσα χρονική στιγμή, πραγματικά διερωτώμεθα πως είναι δυνατόν η διοίκηση του ΠΑΟΔΑΠ να λησμονεί τα λεγόμενα της και να προσφεύγει σε έφεση για τα δεδουλευμένα, γάλατα και ΜΑΠ των καθαριστριών;
 
Παρόλο που ο ΣΕΔΑΠ με επιστολή του, ζήτησε να αρθεί η άσκηση εφέσεως, ο Πρόεδρος επικαλέστηκε πως ευθύνεται το Διοικητικό Συμβούλιο έναντι του δημοσίου για την προκληθείσα ζημία, καθώς στην πρωτόδικη απόφαση συμπεριλαμβάνονται μαζί δεδουλευμένα και παροχή γάλατος (διότι η απαίτηση έχει παραγραφεί για το γάλα για αυτό το μικρό διάστημα των τριών μηνών), αμφισβητώντας την ορθότητα της αποφάσεως του Ειρηνοδικείου Χαλανδρίου. Οι εργαζόμενες για μια ακόμα φορά αναγκάζονται να καταφύγουν στη δικαιοσύνη δίχως υπαιτιότητα τους, απέναντι σε μια Διοίκηση που δεν αναλογίζεται τουλάχιστον το οικονομικό και ψυχικό τους κόστος.
 
Εργαζόμενες οι οποίες όλα τα διεκδικούμενα έτη προσέφεραν κατά διαστήματα υπηρεσίες δίχως αμοιβή, ενώ έως και σήμερα εργάζονται δίχως μέσα ατομικής προστασίας, εμβολιασμούς όπως προβλέπει η νομοθεσία, εκτεθειμένες σε όλους τους υγειονομικούς κινδύνους.
 
Με φθηνές προφάσεις, προσπαθούν να δικαιολογήσουν την ντροπιαστική τους απόφαση για έφεση στα δεδουλευμένα και γάλα.
 
Κατώτεροι των περιστάσεων, ηθικά και νομικά, έκθετοι αφού αρνούνται να εκτελέσουν δικαστική απόφαση.

Καλούμε:

 
Τη Διοίκηση του ΠΑΟΔΑΠ να μην προχωρήσει σε έφεση.
 
Τον Δήμαρχο Αγίας Παρασκευής να παρέμβει, να δώσει λύση ώστε να μην ασκηθεί έφεση και να τακτοποιηθεί η πληρωμή των εργαζομένων.
 
Όλους τους δημοτικούς συμβούλους να στηρίξουν τις εργαζόμενες (παρόλο που μέλη τους στο Δ.Σ του ΠΑΟΔΑΠ ψήφισαν ομόφωνα την εισήγηση του Προέδρου), να πάρουν θέση και να ζητήσουν να δικαιωθούν οι εργαζόμενες.

Απαιτούμε:

 
Την άμεση εκτέλεση της δικαστικής απόφασης και καταβολή των δεδουλευμένων κλπ που δικαιούνται.

Την εφαρμογή της νομοθεσίας για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                         Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


           ΣΠΥΡΑΚΟΥ ΣΟΦΙΑ                                                      ΚΑΤΣΙΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Σχόλια