Μετά τους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές και τους δημοσιογράφους ήρθε η ώρα για αγωγές SLAPP στον χώρο της συνδικαλιστικής δράσης. Η πρωτοφανής καταδίκη του συνδικαλιστή Γιώργου Χαρίση για «συκοφαντική δυσφήμηση», μόνο και μόνο γιατί κοινοποίησε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανακοινώσεις συνδικάτων υπέρ της Αναστασίας Παπαχρίστου, μέλους του Δ.Σ. του συλλόγου εργαζομένων του Δήμου Αλίμου, δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο προκαλώντας μεγάλη ανησυχία σε πλήθος σωματείων και συλλόγων. Το κύμα αλληλεγγύης έχει εκφραστεί και έμπρακτα για τη συγκέντρωση του προστίμου, με θλιβερή εξαίρεση την ΑΔΕΔΥ, που δεν έχει καταβάλει τον οβολό της.
Ο κ. Χαρίσης ήταν μέλος του Δ.Σ. της ΑΔΕΔΥ και της παράταξης ΜΕΤΑ-ΟΤΑ με αγωνιστική στάση, όταν στοχοποιήθηκε. Οπως δηλώνει ο ίδιος στην «Εφ.Συν.», η τελεσίδικη απόφαση παίρνει ευρύτερα χαρακτηριστικά, καθώς ένας εργοδότης μπορεί να υποστηρίξει ότι η διακίνηση ιδεών στον χώρο εργασίας αποτελεί συκοφαντία και να καταθέσει αγωγή σε εργαζόμενους με αποτέλεσμα να φοβούνται να εκφράσουν τις απόψεις τους.
Στη δική του υπόθεση «δεν επρόκειτο για συκοφαντία. Ολα τα γεγονότα ήταν πραγματικά. Χαρακτηρίζαμε αυθαίρετες 12 απολύσεις σε παιδικούς σταθμούς. Θεωρούσαμε ότι ο δήμος ασκούσε νεοφιλελεύθερη πρακτική, γιατί δεν προσλάβανε άτομα και εκχωρούσε αρμοδιότητες σε ιδιώτες. Αμα είσαι νεοφιλελεύθερος, νομίζεις ότι αυτό είναι το σωστό. Δύο εργαζόμενοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν. Η δημοτική αρχή αναγκάστηκε να πληρώσει μισθούς υπερημερίας για οκτώ μήνες για τους οποίους δεν δούλευαν», υπογραμμίζει ο κ. Χαρίσης προσθέτοντας τα εξής: «Με την αγωγή δεν δίνεται το δικαίωμα να υπερασπιστείς ουσιαστικά τον εαυτό σου στο δικαστήριο. Ενώ ο δήμαρχος ως δικηγόρος εκπροσωπούσε και τον εαυτό του και εγώ δεν μπορούσα να επέμβω σε αυτά που έλεγε».
Το χρονικό
Η απόπειρα φίμωσης του συνδικαλιστή ξεκίνησε το 2020, όταν η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στη συναδέλφισσά τους. Τον Γενάρη του 2021 η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αλίμου ενέκρινε, μετά από πρόταση του δημάρχου Ανδρέα Κονδύλη και με τις ψήφους της παράταξής του μόνο, δαπάνη για να στείλει ούτε ένα ούτε δύο αλλά 18 προειδοποιητικά εξώδικα στους Παπαχρίστου και Χαρίση, σε συλλόγους και ομοσπονδίες, αλλά και στην πρώην αναπλ. υπουργό Νάντια Βαλαβάνη.
Κανείς δεν πήρε πίσω την εκδήλωση συμπαράστασης προς την εργαζόμενη που, σύμφωνα με τις οργανώσεις, ήταν αντιμέτωπη με πειθαρχικές διώξεις γιατί κατήγγειλε με παραταξιακές ανακοινώσεις τις ιδιωτικοποιήσεις στον δήμο και γιατί στάθηκε εμπόδιο σε αντεργατικές επιλογές. Ωστόσο, ο δήμος επέλεξε να ασκήσει αγωγή μόνο κατά του Χαρίση, ο οποίος καταδικάστηκε πρωτόδικα από το Πολυμελές Πρωτοδικείο και σε δεύτερο βαθμό συνέχεια από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών. Το δικαστήριο επέβαλε χρηματική ποινή ύψους 3.000 ευρώ, στην οποία πρόσθεσε άλλα 1.407,35 ευρώ ως τόκους και έξοδα από τον συμψηφισμό δικαστικών εξόδων.
Αύξηση διώξεων
Η Επιτροπή Αλληλεγγύης και Οικονομικής Στήριξης του Γ. Χαρίση τονίζει ότι η εκδικητική απόφαση στοχεύει στον εκφοβισμό, στη φίμωση και στον οικονομικό στραγγαλισμό όσων αγωνίζονται για ελευθερία και δικαιοσύνη, πλήττοντας άμεσα τα δικαιώματα ελευθερίας λόγου και περιορίζοντας το «θεμελιώδες δικαίωμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων να επικοινωνούν τις θέσεις τους, τις διεκδικήσεις τους και να καταγγέλλουν, όταν απαιτείται, την εργοδοτική και κρατική αυθαιρεσία».
Η Επιτροπή σημειώνει ότι αυτή την περίοδο αυξάνονται οι διοικητικές διώξεις συνδικαλιστών και οι αγωγές κατά συνδικαλιστικών οργανώσεων με στόχο την απαγόρευση κινητοποιήσεων. «Είναι προφανές ότι οι οικονομικές και νομικές πιέσεις προς τους συνδικαλιστές αποσκοπούν στην αποδυνάμωση της συνδικαλιστικής δράσης και στην αποθάρρυνση των εργαζομένων να οργανωθούν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους», καταγγέλλει η Επιτροπή και προειδοποιεί πως «αν αυτή η τακτική δεν σταματήσει, το αποτέλεσμα θα είναι η φίμωση των συνδικάτων και η εξάλειψη κάθε δυνατότητας καταγγελίας εργοδοτικών παραβάσεων».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου