ΑΔΕΔΥ: Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού στο Δημόσιο.


                        *Πηγή: Ρωγμή στην ενημέρωση                                                    φωτο/αρχείου


Πραγματοποιήθηκε χθες η εκδήλωση της ΑΔΕΔΥ με θέμα «Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού στο Δημόσιο. Νομικές – κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις» στην αίθουσα της παλαιάς βουλής.

Παρόντες τα κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νέα Αριστερά, Ελλ. Λύση, Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη, Η ομοσπονδία δημοσίων υπάλληλων της ΚΥΠΡΟΥ, πλήθος εργαζομένων συνδικαλιστών. Απόντες και ενώ είχαν προσκληθεί Ν.Δ, ΚΚΕ και το υπουργείο Οικονομικών.  

 Έξω από την αίθουσα  πραγματοποίησαν συγκέντρωση πρωτοβάθμια σωματεία και η Πανελλήνια Ένωση  Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών απαιτώντας την καταβολή του 13-14ου μισθού και του επιδόματος αδείας.

 
                    
                     

Την εκδήλωση άνοιξε το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Μπράτης, τονίζοντας ¨μεταξύ άλλων ότι 100 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την πρώτη διεκδίκηση καταβολής δώρων Χριστουγέννων το 1925 και 98 χρόνια από την πρώτη απεργία των Δημοσίων Υπαλλήλων, τον Δεκέμβρη του 1927, από την τότε Σ.Δ.Υ.Ε. με αίτημα την καθιέρωση ενός επιπλέον μισθού για τα Χριστούγεννα εκείνης της περιόδου. Κατάκτηση 100 χρόνων καταργήθηκε με τον Ν. 4093/12 κι ενώ υποτίθεται ότι βγήκαμε από τα μνημόνια από τον Αύγουστο του 2018 κι έχουν περάσει 7 χρόνια από τότε, η Κυβέρνηση δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να τα επαναχορηγήσει. Παρά το γεγονός ότι η οικονομία πάει καλά – όπως μας λέει- κι οι δείκτες είναι εξαιρετικοί, κανένα μνημονιακό μέτρο δεν αναίρεσε, ούτε την εισφορά 2% για την ανεργία, ούτε καν στο ξεπάγωμα της διετίας 2016-2017 δεν προχώρησε.

Πριν λίγες μέρες, μάλιστα, στη Βουλή ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Πετραλιάς, απέκλεισε κατηγορηματικά την χορήγηση 13ου και 14ου μισθού γιατί «δεν υπάρχουν τα 2,5 δις που απαιτούνται», λέει. Ισχυρίστηκε, δε, ότι ως το 2027 οι Δημόσιοι Υπάλληλοι θα λάβουν 13ο μισθό ως αύξηση στα εισοδήματά τους. Προφανώς εννοεί την αύξηση – κοροϊδία των 12€ τον μήνα καθαρά, από 1/4/25. Πρόκειται για καθαρό εμπαιγμό» ανέφερε ο Δημήτρης Μπράτης.

Τις θέσεις της ΑΔΕΔΥ παρουσίασε ο προεδρεύων σύμβουλος της οργάνωσης Βασίλης Πολυμερόπουλος που είπε μεταξύ άλλων: «Η  σημερινή εκδήλωση έχει σκοπό να αναδείξει, να επικαιροποιήσει, και να απαιτήσει την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, των δώρων δηλαδή των Χριστουγέννων και του Πάσχα, καθώς και του επιδόματος της αδείας. Είναι λίγο διαφορετική από ότι είναι συνήθως οι δικές μας εκδηλώσεις, οι οποίες κατά βάση είναι στους δρόμους και στις πλατείες, με απεργίες και στάσεις εργασίας ή σε θορυβώδη αμφιθέατρα.

Το πιο δύσκολο αλλά και το πιο ενδιαφέρον αίτημα όλη αυτή τη περίοδο, χωρίς να παραβλέπουμε και κανένα άλλο, ήταν και παραμένει ο 13ος και 14ος μισθός. Ήταν πάντα στη πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων μας, προσπαθώντας να μη συμβιβαστούμε με την απώλεια των δώρων και κυρίως να μην πέσουν στη λήθη. Το προηγούμενο διάστημα, συνεχίσαμε τις διεκδικήσεις μας σε συνδικαλιστικό, πολιτικό αλλά και δικαστικό επίπεδο.

Όταν υπήρξε μία φυσιολογική κούραση, μία κάμψη, ήρθε αρωγός η παρέμβαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στο Υπουργείο Οικονομικών, η συνάντηση της ΑΔΕΔΥ με το Προεδρείο της Ένωσης και τότε το αίτημα απέκτησε ξανά νέα δυναμική και έλαβε μία μεγάλη επικοινωνιακή ώθηση.

Να μη ξεχνάμε δε, ότι τα δώρα είναι η οικονομική ενίσχυση της οικογένειας στις πλέον ευαίσθητες και αναγκαίες οικονομικά περιόδους, στις περιόδους των εορτών και στις περιόδους των διακοπών. Δίνει την ευχέρεια να καλυφθούν υπάρχοντα οικονομικά κενά, προσφέρει τη χαρά της ανταλλαγής των δώρων και φυσικά τονώνει την κίνηση της αγοράς, της οικονομίας, αλλά και των συναισθημάτων.

Ο πληθωρισμός τα τελευταία χρόνια καλπάζει, ο δείκτης τιμών καταναλωτή  βρίσκεται στα ύψη και το ποσοστό του εισοδήματος το οποίο καταβάλλεται για στέγαση είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη, αγγίζοντας το 35% του μέσου εισοδήματος ενώ οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι.

Οι αρμόδιοι υπουργοί απέκλεισαν την υπογραφή Σ.Σ.Ε. στο Δημόσιο και τη καταβολή φυσικά του 13ου και 14ου μισθού.

Επειδή όμως βλέπουμε ότι τα προβλήματα δε λύνονται, αλλά κουκουλώνονται και στρεβλώνονται εμείς θα εντείνουμε τις παρεμβάσεις και τις προσπάθειές μας σε κάθε επίπεδο και με κάθε τρόπο. Δεν είμαστε αιθεροβάμονες ώστε  να πιστεύουμε ότι όλα μας τα ζητήματα θα επιλυθούν σε μία ημέρα.

Περιμένουμε όμως ένα σοβαρό και ειλικρινή διάλογο από τον οποίο θα προκύψει  ένα σαφές και  συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα   όσον αφορά  την επίλυσή τους, πράγμα το οποίο δυστυχώς σε καμία περίπτωση μέχρι τώρα δεν έχει γίνει.

Και επειδή αυτό δε γίνεται, εμείς θα προχωρήσουμε σταθερά και αγωνιστικά, θα προχωρήσουμε μπροστά, όση προσπάθεια και αν χρειαστεί, όσες δυνάμεις και αν πρέπει να καταβάλλουμε, διότι ούτε θέλουμε  αλλά ούτε και μπορούμε πλέον να κάνουμε πίσω.

Πρέπει δε να γίνει κατανοητό από όλους ότι δεν αγωνιζόμαστε απλώς για την επαναφορά των δώρων και κάποιων περικοπών που έγιναν την μνημονιακή περίοδο.

Αγωνιζόμαστε για την προσωπική, την εργασιακή και την εθνική μας αξιοπρέπεια. Διότι ούτε μας πρέπει, ούτε μας αναλογεί η τελευταία θέση, η θέση του ουραγού, μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και των εργαζομένων στην Ευρώπη και αυτό θα το αλλάξουμε, θα το ανατρέψουμε, θα το αντιστρέψουμε»
 ανέφερε ο Βασίλης Πολυμερόπουλος.                                                                      

 Ο πρόεδρος των δικαστών και εισαγγελέων κ. Χριστόφορος Σεβαστίδης  αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ιστορική κατάκτηση του 13-14ου μισθού των εργαζομένων, στην περικοπή τους  από τους δημοσίους υπαλλήλους την περίοδο των μνημονίων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των ελλειμάτων, και δυστυχώς συνεχίζεται και σήμερα, ενώ έχουν εκλείψει η λογή της περικοπής του και έχουμε βγει από τα μνημόνια  συνεχίζεται. Δεν υπάρχει σεβασμός σε αυτό το δικαίωμα των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

                          Ο Πρόεδρος κ. Χριστόφορος Σεβαστίδης 

Ο 13-14ος μισθός πρέπει να επανέλθει στους  εργαζομένους, διότι υπάρχει αύξηση του ΑΕΠ και της εθνικής οικονομίας. Αναφέρθηκε στην  ανάγκη να υπάρξει εξομοίωση των μισθών των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι εργαζόμενοι στο ιδιωτικό τομέα δεν είναι ευνοούμενη, αλλά θα πρέπει μια ιστορική κατάκτηση να επανέλθει και στο δημόσιο 13-14ου μισθός και επίδομα αδείας, για να έχουν αξιοπρεπή συνθήκες ζωής οι εργαζόμενοι. Κάθε καρφί στο σώμα των εργαζομένων, αποτελεί  ανάσα για όσους έχουν τη λογική του κράτους επιχείρηση. Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Ένωσης Δικαστών, στις συναντήσεις με τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης που συμφωνούν με το αίτημα της επαναφοράς του 13-14ου μισθού των εργαζομένων στο δημόσιο,  ενώ τρεις μήνες τώρα αναμένουν τη συνάντηση με το υπουργείο οικονομικών τόνισε ο κ. Χριστόφορος Σεβαστίδης.

Η κ. Ντέγκα Βανέσσα μέλος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών έκανε μια ιστορική αναφορά στην κατάκτηση του 13-14ου μισθού και επίδοματος αδείας και υποστήριξε το δίκαιο του αιτήματος της επαναφοράς στους δημοσίους υπαλλήλους.  

 

Η νομική σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ κ. Παναγοπούλου Μαργαρίτα  αναφέρθηκε αναλυτικά στο δίκαιο αίτημα των εργαζομένων στο δημόσιο. Στην άρνηση της κυβέρνησης να αρθεί η αδικία σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων. 

 

Ενημέρωσε για την αγωγή  που κατέθεσε υπάλληλος του Υπουργείου Παιδείας, ενώ πρόσθετη παρέμβαση έκανε υπέρ του η ΑΔΕΔΥ, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών ζητώντας την επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος θερινής άδειας, καθώς και να αναγνωριστεί υποχρέωση του Δημοσίου να καταβάλει αναδρομικά τον 13ο και 14ο μισθό της διετίας 2023 και 2024 και ότι  θα εκδικαστεί  ως πρότυπη δίκη στο ΣτΕ.  Στην προσφυγή βασικό επιχείρημα είναι ότι η μη επαναφορά των δώρων και του επιδόματος θερινών διακοπών είναι αντίθετη σε σειρά συνταγματικών διατάξεων, στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (π.δ. 80/2022) και στην Ευρωπαϊκή οδηγία 2022/2041/ΕΕ περί επαρκών κατώτατων μισθών στην Ευρωπαϊκή Ένωση που επιτάσσει ίση μεταχείριση εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αναφορικά με τη διασφάλιση επαρκούς και δίκαιου κατωτάτου μισθού ο οποίος εγγυάται το αξιοπρεπές της διαβίωσής τους.

Ο εκπρόσωπος των δημοσίων υπαλλήλων στην Κύπρο ( Παγκύπρια Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων) Στράτης Ματθαίου ανέφερε ότι όλες οι περικοπές που έγιναν την περίοδο των μνημονίων στους εργαζομένους έχουν επανέλθει και έχουν δοθεί επιπλέον αυξήσεις.

Οι βουλευτές - εκπρόσωποι των κομμάτων- που παραβρέθηκαν ΠΑΣΟΚ Π. Χριστίδης, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γ. Γαβρίλος, Νέα Αριστερά Ε. Αχτσιόγλου, Ελλ. Λύση  Β. Βιλιάρδος, Νίκη Ν.Βρεττός, τοποθετήθηκαν θετικά στο αίτημα της επαναφοράς του  13-14ου μισθού και του επιδόματος αδείας, αναπτύσσοντας καθένας το σκεφτικό του κόμματος του.

Αν και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι περικοπές έγιναν με το νόμο 4093/2012 - Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 της  τρικομματικης κυβέρνησης Σαμαρά με την στήριξη των κομμάτων Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ. ΔΗΜΑΡ.

 

Η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου που ήταν και η μοναδική αρχηγός κόμματος που παραβρέθηκε στην εκδήλωση αναφέρθηκε αναλυτικά στις πρωτοβουλίες της Πλεύσης Ελευθέριας που έχει πάρει στην βουλή με κατάθεση ερωτήσεων για την  επαναφορά του  13-14ου μισθού. Ενώ στηλίτευσε και την στάση της  κας Κατερίνας Σακελαροπούλου όταν ήταν πρόεδρος του ΣτΕ, κατά τη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ  κρίθηκε κατά πλειοψηφία, ότι είναι συνταγματική η κατάργηση  των τριών δώρων των δημοσίων υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να κλείσει το ζήτημα της αναδρομικής καταβολής τους στους εργαζόμενους στο Δημόσιο τομέα, τους ΟΤΑ, κ.λ.π.  (1316/2019 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ η οποία έκρινε συνταγματική την περικοπή των δώρων).

Να υπενθυμίσουμε ότι το 2018 το ΣΤ’ τμήμα του ΣτΕ μετά από προσφυγή, με τις αποφάσεις του 2626 και 2635 κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις του Ν. 4093 με τις οποίες καταργούνται τα δώρα και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία.

Από τη συζήτηση απουσίαζε -και από τις εισηγήσεις- κάθε αναφορά στην περικοπή του 13-14ου μισθού και του επιδόματος αδείας που συνεχίζεται και στους συνταξιούχους και αυτό προκάλεσε την αντίδραση παραβρισκόμενου. Ενώ δεν δόθηκε ο λόγος στον  πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών να παρέμβει στη συζήτηση. Καθώς και στον εκπρόσωπο του ΜΕΡΑ 25

Στο τέλος της εκδήλωσης τοποθετήθηκαν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις της ΑΔΕΔΥ και ανέπτυξαν τις απόψεις τους.  


                                                         

Σχόλια