Διαδικασία ορισμού και αποζημίωσης σχολικών τροχονόμων μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών

Προκήρυξη για 15 σχολικούς τροχονόμους στα σχολεία του Δήμου Θερμαϊκού –  Best City

Ερώτηση: Ο ορισμός των σχολικών τροχονόμων θα γίνεται από τους Δ/ντές των σχολείων ή ο Δήμος θα δημοσιεύει προκήρυξη; Ποιο είναι το ύψος της αποζημίωσης τους; Η πληρωμή τους θα πραγματοποιείται μέσω της ΕΑΠ και θα πρέπει να δηλωθούν στο πρόγραμμα ΕΡΓΑΝΗ και στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου;

Απάντηση: Λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 45 του Ν.2696/1999 «Κύρωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας» (ΦΕΚ 57/Α΄), τις ρυθμίσεις της υπ’ αρ. 2515/5/13-στ’/15-9-1997 ΚΥΑ (ΦΕΚ 839/Β’) όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 1 της υπ’ αρ. 2515/5/13ο/16-10-1997 (ΦΕΚ 967/Β’)[1] όμοιας με θέμα: «Προϋποθέσεις άσκησης καθηκόντων Σχολικού Τροχονόμου», καθώς και τα οριζόμενα στην υπ’ αρ. Φ.11.1/175/Γ1/116/8-2-2000 Εγκύκλιο του ΥΠ.Ε.Π.Θ., ο θεσμός του Σχολικού Τροχονόμου λειτουργεί σε εθελοντική βάση, ο δε ορισμός των Σχολικών Τροχονόμων διενεργείται από τον Δ/ντή του οικείου σχολείου, κατόπιν υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους σε ανταπόκριση σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος την οποία εκδίδει η σχολική μονάδα και για την οποία ενημερώνεται ο οικείος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων. Κατά την επιλογή λαμβάνεται υπόψη ότι ο Σχολικός Τροχονόμος δύναται είτε να προέρχεται από το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτό με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, είτε να προτείνεται από τον οικείο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Το προτεινόμενο πρόσωπο είναι κατά προτίμηση μέλος του συλλόγου ή υπάλληλος του οικείου Δήμου που διατίθεται για το σκοπό αυτό.

Ως εκ τούτου, η πρόταση για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν καθήκοντα Σχολικών Τροχονόμων θα γίνει σε επίπεδο σχολικής μονάδας από επιτροπή η οποία αποτελείται από:

α) Τον Δ/ντή ή Προϊστάμενο της σχολικής μονάδας ως Πρόεδρο (με αναπληρωτή τον υποδιευθυντή). Σε περίπτωση συστεγαζόμενων σχ. μονάδων (συγκρότημα) θα συμμετέχουν όλοι οι Δ/ντές και θα προεδρεύει ο αρχαιότερος.

β) Τον Πρόεδρο της Σχολικής επιτροπής (ή εκπρόσωπο αυτού), στην οποία ανήκει η σχ. μονάδα (ή οι σχ. μονάδες) (σ.σ. πλέον -και στην περίπτωση κατάργησης της Σχολικής Επιτροπής- τον Πρόεδρο της Επιτροπής (ή εκπρόσωπο αυτού) της Επιτροπής της παρ. 1 του άρθρου 30 του Ν.5056/2023 (ΦΕΚ 163/Α΄)).

γ) Τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων (ή εκπρόσωπό του). Στην περίπτωση συστεγαζόμενων σχ. μονάδων συμμετέχουν οι Πρόεδροι όλων των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.

Τα πλήρη στοιχεία των ενδιαφερομένων - ονοματεπώνυμο, δ/νση οικίας, τηλέφωνα επικοινωνίας και το σχολείο στο οποίο προτείνεται να αναλάβουν καθήκοντα - κοινοποιούνται άμεσα στη οικεία Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου, η οποία εν συνεχεία θα εισηγηθεί με απόφασή της την κατανομή-απόδοση στην Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ποσού για την κάλυψη της δαπάνης εξόδων κίνησης των εθελοντών σχολικών τροχονόμων που απασχολούνται στα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ η εν λόγω κατανομή θα εγκριθεί από το οικείο Δημοτικό Συμβούλιο. Στο σημείο αυτό σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 28 του Ν.5056/2023 (ΦΕΚ 163/Α’), από τις 30.6.2024 οι αρμοδιότητες της δημοτικής επιτροπής παιδείας του άρθρου 50 του ν. 1566/1985 (Α’ 167) ασκούνται από το δημοτικό συμβούλιο ή από επιτροπή της παρ. 1 του άρθρου 30 του ιδίου ως άνω Νόμου, μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, οπότε αναλόγως θα προσαρμοστεί και η σχετική διαδικασία.

Κατόπιν των ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι ο ορισμός των εθελοντών Σχολικών Τροχονόμων αποτελεί αρμοδιότητα του Διευθυντή της κάθε σχολικής μονάδας, ενώ η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκδίδεται από αυτήν και όχι από τον Δήμο.

Περαιτέρω, το ζήτημα της αποζημίωσης των εθελοντών Σχολικών Τροχονόμων, ρυθμίζεται αποκλειστικά από τις διατάξεις της υπ’ αρ. 47455/16-8-2007 (ΦΕΚ 1734/Β’) Κοινής Απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης, Οικονομίας & Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων, ενώ σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 της εν λόγω ΚΥΑ, οι Σχολικοί Τροχονόμοι προσφέρουν εθελοντικά υπηρεσία σε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στις περιπτώσεις που αυτό απαιτείται για την προστασία λόγω κυκλοφοριακών συνθηκών του μαθητικού πληθυσμού τους, δεν ανήκουν στο προσωπικό του σχολείου ή του οικείου ΟΤΑ και τους καταβάλλεται αποζημίωση ύψους 176,00€ μηνιαίως για την κάλυψη των εξόδων κίνησής τους. Περαιτέρω και σύμφωνα με τα οριζόμενα από τις διατάξεις της παρ. 2 της ανωτέρω ΚΥΑ, η αποζημίωση καταβάλλεται στα άτομα που προσφέρουν σχετικές υπηρεσίες τις ημέρες λειτουργίας του σχολείου και κατά το διάστημα προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών από αυτό, ενώ μειώνεται αναλογικά όταν δεν προσφέρονται υπηρεσίες όλες τις ημέρες λειτουργίας του σχολείου και όταν αυτές προσφέρονται μόνο κατά την προσέλευση ή την αποχώρηση των μαθητών.  

Τέλος η καταβολή της ανωτέρω αποζημίωσης διενεργείται μέσω ΕΑΠ, οι εθελοντές Σχολικοί Τροχονόμοι απογράφονται στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου, ενώ η αναγγελία τους στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ θα διενεργείται με το ειδικό έντυπο «Αναγγελία έναρξης/λήξης προσφοράς εθελοντικής εργασίας», το οποίο ωστόσο προς το παρόν δεν έχει ενεργοποιημένο το υποχρεωτικό πεδίο «Είδος Δήλωσης».  

[1]Αρθρο 1

1. Ο Σχολικός Τροχονόμος, που προβλέπεται από το άρθρο 41 του Ν. 2094/1992, ορίζεται από το Διευθυντή του οικείου Σχολείου και δύναται είτε να προέρχεται από το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτό με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, είτε να προτείνεται από τον οικείο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων. Τα προτεινόμενα πρόσωπα είναι κατά προτίμηση μέλη του συλλόγου ή υπάλληλοι του οικείου Δήμου που διατίθενται για το σκοπό αυτό.

2. Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ο Σχολικός Τροχονόμος φέρει γιλέκο, χρώματος ανοικτού κίτρινου, που κατασκευάζεται από κατάλληλο φθορίζον και αντανακλαστικό υλικό, ώστε να είναι ευδιάκριτο από ικανή απόσταση, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες του περιβάλλοντος, ημέρα και νύκτα. Στην εμπρόσθια και οπίσθια όψη του αναγράφεται, σε δύο παράλληλες γραμμές, με κεφαλαία γράμματα, ανεξίτηλου μαύρου χρώματος και διαστάσεων έξι (6) εκατοστών, η φράση "ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΣ'.

3. Επίσης, ο Σχολικός Τροχονόμος κατά την άσκηση των καθηκόντων του χρησιμοποιεί φορητή πινακίδα "SΤΟΡ", αντίστοιχη αυτής που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 3 παρ. 1 εδάφιο δ' του Ν. 2094/1992, την οποία εκτείνει κατάλληλα πάνω από την επιφάνεια του οδοστρώματος για την ακινητοποίηση των οχημάτων και την ασφαλή διέλευση των μαθητών.

4. Τα γιλέκο και οι πινακίδες χορηγούνται από τα οικεία Σχολεία, φυλάσσονται με ευθύνη των Διευθυντών τους και παραδίδονται στους Σχολικούς Τροχονόμους μόνο για το χρόνο άσκησης των καθηκόντων τους.

5. Τα πρόσωπα που ορίζονται ως Σχολικοί Τροχονόμοι εκτελούν τα καθήκοντά τους μόνο εφόσον έχουν υποστεί την κατάλληλη εκπαίδευση από τις οικείες Υπηρεσίες Τροχαίας. Προς τούτο, ο Διευθυντής του Σχολείου απευθύνει έγκαιρα έγγραφο αίτημα στις ως άνω Υπηρεσίες, οι οποίες μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, ενημερώνουν εγγράφως τον αιτούντα την εκπαίδευση Διευθυντή.

6. Ο Σχολικός Τροχονόμος ρυθμίζει την κυκλοφορία, μόνο όταν πρόκειται να διέλθουν μαθητές, σε ορισμένο σημείο της οδού (και όχι σε διασταύρωση) πλησίον του Σχολείου, διακόπτοντας τη ροή οχημάτων σε διατομή της οδού όπου υπάρχει σημασμένη διάβαση πεζών.

7. Οι Σχολικοί Τροχονόμοι αναφέρουν εγγράφως στις οικείες Υπηρεσίες Τροχαίας, τα στοιχεία των οχημάτων (αριθμό κυκλοφορίας, τύπο, μάρκα, χρώμα), οι οδηγοί των οποίων δεν συμμορφώθηκαν στα σήματα και στις υποδείξεις τους, καθώς και τον τόπο και το χρόνο της σχετικής παράβασης.

Πηγή: dimosnet.gr

Σχόλια