Διακήρυξη του ΜΕΤΑ ΟΤΑ για το 49ο ενδιάμεσο συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ

 


 

Διακήρυξη του ΜΕΤΑ ΟΤΑ για το 49ο ενδιάμεσο συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ

Στις 4 και 5 Δεκεμβρίου 2023 θα διεξαχθεί το 49ο συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ, στο ξενοδοχείο Novotel, στην Αθήνα. Από το συνέδριο της Χαλκιδικής και τις εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Γενικού Συμβουλίου, η Ομοσπονδία κρατά μια δυσανάλογα παθητική στάση σε σχέση με την επίθεση που έχουν δεχτεί τα κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα και τα αντεργατικά νομοσχέδια που έχουν ψηφιστεί.

 Πρόσφατα, με το νομοσχέδιο Γεωργιάδη, νομιμοποιήθηκε η εξαήμερη απασχόληση και εδραιώθηκε η κατάργηση του οχταώρου (από τον νόμο Χατζηδάκη) με τη θέσπιση της παράλληλης απασχόλησης σε δεύτερο εργοδότη. Ήδη, σε πολλούς δήμους σε υπηρεσίες όπως η Καθαριότητα, οι Τεχνικές υπηρεσίες, Παιδικούς σταθμούς κ.τ.λ. οι εργαζόμενοι υποχρεώνονταν σε υπερωριακή απασχόληση με πρόσχημα λόγους δημόσιας υγείας, δήθεν επείγουσες και εξαιρετικές ανάγκες, καλύπτοντας ουσιαστικά τα κενά της υποστελέχωσης. Ενώ, σε κάποιες υπηρεσίες εργάζονται και τα Σαββατοκύριακα συσσωρεύοντας ρεπό, που δεν χορηγούνται από την υπηρεσία, τουλάχιστον άμεσα.

Σχετικά με τους συναδέλφους συμβασιούχους που στελεχώνουν πλέον το μεγαλύτερο μέρος των δημόσιων υπηρεσιών, η πλειοψηφία της  ΠΟΕ ΟΤΑ συνεχίζει να αρνείται να τους εγγράψει, ενώ απέκλεισαν το ενδεχόμενο το ενδιάμεσο να γίνει καταστατικό συνέδριο.

Κι ενώ είναι επιτακτική ανάγκη η εγγραφή όλων των συναδέλφων που απασχολούνται με συμβάσεις πάνω από 2 μήνες, όπως προβλέπει και ο ν.1264, την στιγμή που οι αναπτυξιακοί οργανισμοί έχουν ξεφυτρώσει στους δήμους σαν  μανιτάρια, οι ιδιωτικοποιήσεις μαίνονται με δικαιολογία την έλλειψη προσωπικού, είναι απαράδεκτη η στάση της πλειοψηφίας που δεν εντάσσει τους συναδέλφους, ώστε να γίνονται κοινοί αγώνες και να υπάρχει ελπίδα διατήρησης κι ενίσχυσης του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών.

Είναι αδιανόητο, η κοινωνική πολιτική ενός κράτους (παιδικοί σταθμοί, κοινωνικές υπηρεσίες, κλπ)  να παρέχονται κατά κύριο λόγο με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να στηρίζονται σε προγράμματα με ημερομηνία λήξης. Το κράτος οφείλει πρώτα από όλα να παρέχει, δημόσια και δωρεάν, στους πολίτες του υπηρεσίες για τις οποίες φορολογούνται.

Η Καθαριότητα, ο ηλεκτροφωτισμός, το πράσινο είναι υπηρεσίες για τις οποίες οι πολίτες  πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη και είναι αυτές που κατά κύριο λόγο ιδιωτικοποιούνται με πρόσχημα την έλλειψη προσωπικού.

Η απογύμνωση των υπηρεσιών με την τεράστια έλλειψη προσωπικού, σε συνδυασμό με την αξιολόγηση θα οδηγήσει σε απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών που θεωρούνται κερδοφόρες για το ιδιωτικό κεφάλαιο.



Μέσα στο καλοκαίρι, η κυβέρνηση πέρασε το νέο μισθολόγιο, ενώ προανήγγειλε αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, θέλοντας να προκαταβάλει τον σχεδιασμό για αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην ακρίβεια και  για αυξήσεις στους μισθούς. Ενώ συνεχίζει την τακτική να επιχειρεί να διασπάσει τους εργαζόμενους, θεσπίζοντας κάθε λίγο έκτακτα επιδόματα που απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες.

Με το ίδιο νομοσχέδιο συνέδεσε την αξιολόγηση με την μισθολογική κατάταξη των εργαζόμενων. Δίνεται  έκτακτο επίδoμα (bonus) το οποίο δεν αφορά την επίδοση του υπαλλήλου ή του τμήματος  αλλά χορηγείται επιλεκτικά, ανάλογα με τους σκοπούς που θέλει να προωθήσει το υπουργείο.

Ένα μέτρο που συντείνει στον ανταγωνισμό και τη διαίρεση ουσιαστικά των υπαλλήλων, την μισθολογική στασιμότητα των πολλών, την επιπλέον εντατικοποίηση της εργασίας, την περαιτέρω συρρίκνωση, την διάλυση και το ξεπούλημα  των δημόσιων υπηρεσιών στους ιδιώτες και την δημιουργία άκρως ελεγχόμενου πυρήνα επιτελικού κράτους.

Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες των εργαζόμενων και φαίνεται να υπολείπεται όχι μόνο σε αγωνιστική δράση αλλά και  σε θέματα ενημέρωσής τους.

 Με ευθύνη της πλειοψηφίας έφθινε και τελικά εξαλείφθηκε  η απεργία αποχή από την αξιολόγηση, που μετά από πιέσεις, είχε επαναπροκηρυχτεί με απόφαση του συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ. Δεν έγινε καμία προσπάθεια περιφρούρησης της κινητοποίησης, ενημέρωσης των εργαζόμενων ώστε να παραμείνει ενεργή και δυνατή η συμμετοχή τους αλλά και ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου. Δεν πάρθηκε καμία πρωτοβουλία να ενισχυθεί αυτός ο αγώνας, παρά αφέθηκε στην κρίση της δικαιοσύνης.

Παράλληλα, δεν έχουν γίνει κρίσεις στους Δήμους τα τελευταία 15 χρόνια τουλάχιστον, με αποτέλεσμα οι προϊστάμενοι και οι Διευθυντές που αξιολογούν-στο σύνολό τους- να είναι διορισμένοι με ανάθεση από τους Δημάρχους. Κι ενώ οι μισθοί μας είναι καθηλωμένοι μετά τις μεγάλες μειώσεις του 2011, η κυβέρνηση θέσπισε υπέρογκες αυξήσεις στα επιδόματα προϊσταμένων και Διευθυντών που ορίζονται σε πολλές περιπτώσεις αναξιοκρατικά και όχι όπως προβλέπει ο νόμος.

Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός ανεβαίνει, η ακρίβεια μαστίζει με συνεχείς ανατιμήσεις σε προϊόντα και αγαθά πρώτης ανάγκης, επίκεινται αυξήσεις στο ρεύμα και το νερό, ενώ ενεργοποιείται το λεγόμενο χρηματιστήριο ενέργειας, με το οποίο ο καταναλωτής καλείται να ενημερώνεται στην αρχή κάθε μήνα για τις τιμές από τους παρόχους.

Ανησυχία εκφράζεται από εκπροσώπους όλων των παρατάξεων αλλά μέχρι τώρα δεν μεταφράζεται σε διάθεση για δυναμικές κινητοποιήσεις, που θα έδιναν στον κόσμο μια ελπίδα και θα ήταν μια αρχή ανατροπής της κατάστασης.

Επίσης, συνεχίζεται ο σχεδιασμός των μνημονιακών κυβερνήσεων για  περιορισμό και περαιτέρω ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης (περικοπή των ημερομισθίων στις συνδικαλιστικές άδειες του ιδιωτικού τομέα επί Αχτσιόγλου, νόμος Χατζηδάκη και νόμος Γεωργιάδη για ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης) με την σιγή,  δυστυχώς, της πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ  στις πειθαρχικές και δικαστικές διώξεις συνδικαλιστών από τους Δημάρχους, που δεν εντάσσονται στα ψηφοδέλτιά τους.

Το επόμενο διάστημα η Κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να εφαρμόσει στο ακέραιο την ακραία νεοφιλελεύθερη αντζέντα της, εξαθλιώνοντας τον λαό και τους εργαζόμενους, εντείνοντας την αστυνομική βία και κάμπτοντας τις αντιστάσεις του κόσμου με την ακραία φτώχεια που επιβάλλει. Μόνο μέσα από τα σωματεία, προσεγγίζοντας ένα κόσμο που είναι ανοικτός να ακούσει και να αγωνιστεί  κόντρα σε αυτά που ζούμε και σε αυτά που έρχονται, μπορούμε να ανατρέψουμε μια κατάσταση απραξίας που τείνει να παγιωθεί και να γίνει ταφόπλακα σε κάθε διεκδίκηση. Να υπάρξει σχεδιασμός για κλιμακούμενες, μαζικές, ενωτικές απεργιακές κινητοποιήσεις.

Διεκδικούμε

  • αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις,
  • δραστική μείωση του χρόνου εργασίας και των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης,
  • βελτίωση των συνθηκών εργασίας, τήρηση των κανόνων υγιεινής κι ασφάλειας, αυστηροποίηση της νομοθεσίας σε περίπτωση παραβάσεων, αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, ένταξη και άλλων κατηγοριών εργαζόμενων στα ΒΑΕ,
  • αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος,
  •   μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων συναδέλφων,
  •  μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού,
  • κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας,
  • μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα,
  •  Αξιοκρατία, ενίσχυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών των ΟΤΑ.

 Το ΜΕΤΑ ΟΤΑ θα στέκεται πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας, δίπλα στους συναδέλφους, εργαζόμενους που αγωνίζονται και διεκδικούν τα δικαιώματά τους!

 

28 Νοεμβρίου 2023

 

 

 

 

Σχόλια