Σε διαβούλευση το αντεργατικό ν/σ Γεωργιάδη με την κατάργηση του 5νθήμερου και την ποινικοποίηση της απεργιακής περιφρούρησης

Νερό στο μύλο της «εργασιακής ζούγκλας» ρίχνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που δόθηκε την Παρασκευή προς δημόσια διαβούλευση από τον αρμόδιο υπουργό, Άδωνι Γεωργιάδη. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2023 και ώρα 1μμ. Με το νομοσχέδιο, θεσμοθετείται η πολλαπλή απασχόληση, γεγονός που επιφέρει νέο πλήγμα στα εργασιακά δικαιώματα προς όφελος της εργοδοσίας και των μεγάλων επιχειρήσεων, που πλέον νόμιμα θα μπορούν να εκμεταλλεύονται υπέρ το δέον τους εργαζομένους μέχρι του σημείου της εξόντωσής τους, με 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα. 

ErgasiaNET ⫸  Με το νέο αντεργατικό τερατούργημα, η κυβέρνηση της ΝΔ: (i) επιδιώκει το ξεπέρασμα της κρίσης να γίνει με όρους υπερεκμετάλλευσης και ενίσχυσης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, (ii) ολοκληρώνει την επιχείρηση αναίρεσης του συνόλου των κατακτήσεων του συνδικαλιστικού κινήματος από τη μεταπολίτευση και μετά, που ήταν βασικός στόχος των μνημονίων, και (iii) ⫸ προωθεί τη στρατηγική επιλογή του ελληνικού κεφαλαίου για αναβάθμιση της θέσης του μέσα από τη μεγαλύτερη δυνατή υποτίμηση της εργατικής δύναμης και την ευελιξία της εργασίας. Φθηνή και ευέλικτη εργασία, χωρίς καμία πραγματική συνδικαλιστική προστασία είναι το πρότυπο της κυβέρνησης και των εργοδοτικών οργανώσεων.

Από τις πιο ηχηρές μεταρρυθμίσεις του νομοσχεδίου, σημειώνει στο σχετικό της θέμα η «Εφ.Συν», η ουσιαστική κατάργηση της 5νθήμερης απασχόλησης, η προστασία των απεργοσπαστών, η εργασία σε δύο εργοδότες, αλλά και άλλες, νέες μορφές «ευέλικτης» απασχόλησης. Η ιστοσελίδα, μάλιστα, υπενθυμίζει πως ο ίδιος ο Γεωργιάδης, αναφερόμενος προσφάτως στη θέσπιση 6ήμερης εργασίας, χρησιμοποίησε ως δικαιολογία τις ανάγκες της βιομηχανίας, τη «μαύρη» εργασία και το ότι δεν τηρείται το πενθήμερο. «Σήμερα, επειδή υπάρχει πολύ μεγάλο έλλειμμα εργαζομένων ειδικά στη βιομηχανία, χρησιμοποιούνται εργαζόμενοι παραπάνω ώρες, για να βγαίνει η βάρδια και πληρώνονται “μαύρα”. Πλέον, θα δίνεται το δικαίωμα να έχουν μία επιπλέον βάρδια το Σάββατο, με τον εργαζόμενο να δικαιούται ημερομίσθιο για την 6η ημέρα απασχόλησής του, προσαυξημένο κατά 40%», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Βεβαίως, ο Άδωνις διαστρέβλωσε ξανά την πραγματικότητα, κάνοντας μάλιστα λόγο για το «δικαίωμα» των εργαζομένων να εργάζονται 6 ημέρες την εβδομάδα. Το ίδιο, εξάλλου, έκανε και την περασμένη Δευτέρα, χαρακτηρίζοντας «φιλεργατικές» τις ρυθμίσεις και τη νόμιμη σκλαβιά που θα επιβάλλει η κυβέρνηση της ΝΔ με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

ErgasiaNET ⫸  Ο υπουργός Εργασίας σερβίρει τη δυσβάστακτη «υποχρέωση» του εργαζομένου που αδυνατεί να ταΐσει τον εαυτό του και την οικογένειά του με ένα μισθό σαν… δικαίωμα όποιου «το επιθυμεί» το «δικαίωμα» στη δουλειά, από ήλιο μέχρι να σβήσει ο ήλιος και αυτή/ός μαζί. Κι αυτή την «υποχρέωση» την έχει επιβάλλει τόσο η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και οι προηγούμενες (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), που με τις πολιτικές τους έχουν μετατρέψει την αγορά εργασίας σε αρένα, το μισθό σε επίδομα και τη δουλειά σε ευγενική παραχώρηση του εργοδότη προς τον εργαζόμενο αλλά και τον άνεργο.

Με το νομοσχέδιο, το υπουργείο Εργασίας, ενσωματώνει την Ευρωπαϊκή οδηγία 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019 με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας στην ΕΕ» που υποτίθεται ότι «ρυθμίζει» τις ήδη υπάρχουσες ευέλικτες μορφές εργασίας. Ουσιαστικά επιτρέπει την απασχόληση ενός εργαζόμενου σε δύο εργοδότες, δηλαδή δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ. τονίζει από την πλευρά του το imerodromos.gr. Εισάγει επίσης νέες μορφές απασχόλησης που δεν ήταν μέχρι σήμερα κατοχυρωμένες στην ελληνική νομοθεσία, όπως τα zero hour contracts – συμβόλαια «μηδενικών ωρών». Πρόκειται για συμβάσεις με βάση τις οποίες, ο εργαζόμενος θα ενημερώνεται ακόμα και σε λιγότερες από 24 ώρες νωρίτερα  για το πού θα δουλέψει και για πόσες ώρες. Δηλαδή ο εργαζόμενος δεν ξέρει αν και πότε θα έχει δουλειά, και άρα αν, πότε και πόσο ελεύθερο χρόνο θα έχει. Τορπιλίζει το πενθήμερο καθώς προβλέπει την κατ’ εξαίρεση εξαήμερη λειτουργία επιχειρήσεων που είναι συνεχούς παραγωγής και η εφαρμογή του πενθήμερου «προσβάλλει την παραγωγικότητά τους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στη σχετική διάταξη.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο χτυπά τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και με την προστασία που παρέχει στους απεργοσπάστες, καθώς πλέον ποινικοποιείται η περιφρούρηση της απεργίας: η παρεμπόδιση εργαζομένων που επιθυμούν να εργαστούν τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον 5.000 ευρώ.

Άρθρο 31 – Προστασία δικαιώματος στην εργασία – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 93 του ν. 4808/2021

Στο άρθρο 93 του ν. 4808/2021 (Α’ 101), περί της προστασίας του δικαιώματος στην εργασία, προστίθεται παρ. 4 ως εξής:

«4. Όποιος α) εμποδίζει την ελεύθερη και ανεμπόδιστη προσέλευση ή αποχώρηση από την εργασία ή την παροχή της εργασίας από εργαζομένους οι οποίοι δεν συμμετέχουν σε απεργία και επιθυμούν να εργαστούν ή ασκεί σωματική ή ψυχολογική βία σε βάρος τους ή β) συμμετέχει σε κατάληψη χώρων εργασίας ή εισόδων τους κατά τη διάρκεια απεργίας ή ανεξαρτήτως αυτής, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον διακοσίων (200) ημερησίων μονάδων, οριζoμένης της τιμής εκάστης ημερησίας μονάδας σε είκοσι πέντε (25) ευρώ, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη διάταξη. Σε περίπτωση υποτροπής τα ανωτέρω ελάχιστα όρια διπλασιάζονται.».

Επίσης, άλλη ρύθμιση παρέχει τη δυνατότητα να ανέλθουν οι ώρες απασχόλησης σε 13 την ημέρα, καθώς ο εργαζόμενος θα επιτρέπεται να δουλεύει σε έναν εργοδότη με πλήρη απασχόληση και σε δεύτερο με μερική απασχόληση. Υπάρχουν κι άλλες ρυθμίσεις που αποβαίνουν εις βάρος των εργαζομένων, όπως οι «συμβάσεις κατά παραγγελία», με τις οποίες ο εργοδότης μπορεί να αναθέτει στον εργαζόμενο -κατά βούληση- έκτακτη εργασία, ανά πάσα στιγμή. Χαρακτηριστική η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου που υποστήριξε ότι η εν λόγω ρύθμιση «σε καμία περίπτωση δεν θίγει τα κεκτημένα δικαιώματα ή τα μέγιστα χρονικά όρια εργασίας ούτε και διακινδυνεύει τον ελάχιστο χρόνο ανάπαυσης ο οποίος ήταν και θα παραμείνει 11 ώρες το 24ωρο». Σημειώνεται ότι το τελευταίο έχει οριστεί από Προεδρικό Διάταγμα του 1932.

ErgasiaNET ⫸  Όπου βρεθεί, σταθεί και λαλήσει μεγαλοφώνως, ο υπουργός Εργασίας τρολάρει τους εργαζόμενους υπονοώντας ότι εργάζονται από… χόμπι, προκειμένου να κρύψει κάτω από το χαλί ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η κυβέρνηση της ΝΔ εκπληρώνει τη διατεταγμένη αποστολή της και τα δίνει όλα στους φυσικούς της συμμάχους: το κεφάλαιο, την εργοδοσία, τα παρασιτικά «κοινωνικά» στρώματα που ευημερούν χάρη στον κλεμμένο μόχθο των εργαζομένων και το σπαταλημένο δημόσιο χρήμα. Το παραμύθι με τον «ευτυχισμένο εργαζόμενο», ο οποίος ψάχνει οικειοθελώς δεύτερη εργασία, με τη «σύμφωνη γνώμη» του δουλεύει 12ώρα, 15ώρα κ.λπ., για να πάρει τις υπερωρίες σε ρεπό προκειμένου να πάει να μαζέψει ελιές (ν. Χατζηδάκη), σερβίρει υποβρυχίως για να πάρει πουρμπουάρ, χτυπάει κάρτα και μένει στη δουλειά για μαύρη υπερωρία, πρέπει επιτέλους να τελειώσει. Είναι ώρα και η δική μας πλευρά να συνειδητοποιήσει ότι οφείλουμε να αντιδράσουμε, αν θέλουμε να διατηρήσουμε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις που απέμειναν και να ανακτήσουμε όσα χάσαμε, όσα μας υφάρπαξαν. Μέσα από συλλογικούς αγώνες, στις γειτονιές, στους χώρους εργασίας, παντού!

Σχόλια