Αποζημίωση μη ληφθείσας άδειας εργαζόμενου με σχέση ΙΔΟΧ

 

Για την αποζημίωση λόγω μη χορήγησης της άδειας προσωπικού ΙΔΟΧ εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 177 του Ν.3584/2007 (ΦΕΚ 143/Α’). Σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις ο μισθωτός δικαιούται από τον εργοδότη του αποζημίωση σε περίπτωση λύσεως της σχέσης εργασίας με οποιονδήποτε τρόπο ή λήξεως του χρόνου απασχόλησης πριν λάβει τη δικαιούμενη κανονική άδεια δύο (2) ημερομισθίων για κάθε μήνα απασχόλησης του σε αυτόν τον εργοδότη, ανεξάρτητα από τυχόν οφειλόμενη σε αυτόν αποζημίωση για άλλο λόγο. Για απασχόληση μικρότερη από έναν (1) μήνα, καταβάλλεται ανάλογο κλάσμα. Η αποζημίωση αυτή είναι ίση με τις αποδοχές που θα λάμβανε εάν του χορηγούνταν η άδεια.
 
Πέραν των ανωτέρω και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 61 του Ν.4808/2021 (ΦΕΚ 101/Α’), η δικαιούμενη κατ’ έτος άδεια επιτρέπεται να εξαντλείται μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επομένου ημερολογιακού έτους.
 
Τέλος και σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αρ. 292/2014 Πράξη Κλιμακίου Προληπτικού Ελέγχου Δαπανών στο Ι’ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για την χορήγηση της προαναφερθείσας αποζημίωσης λόγω μη χορήγησης της κανονικής αδείας, απαιτείται κατά το χρόνο λύσης της σχέσης εργασίας ή λήξης του χρόνου απασχόλησης του εργαζομένου να υφίσταται ενεργό δικαίωμα αυτού για λήψη κανονικής άδειας, το οποίο δεν έχει ακόμα ασκηθεί, ενώ περαιτέρω σύμφωνα με τις διατάξεις του Α.Ν.539/1945 (ΦΕΚ 229/Α’), οι οποίες εφαρμόζονται στους εργαζομένους των Δήμων με σχέση εργασίας Ι.Δ.Ο.Χ. ενόψει της ρητής σχετικής παραπομπής της παρ. 2 του άρθρου 177 του Ν.3584/2007 (ΦΕΚ 143/Α’) στις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, η ετήσια κανονική άδεια του εν λόγω προσωπικού δεν μπορεί να μεταφερθεί στο επόμενο ή σε μεθεπόμενα ημερολογιακά έτη.
 
Προς επίρρωση των ανωτέρω και σύμφωνα με τα σχετικώς αναφερόμενα στην υπ’ αρ. 290/2017 Πράξη Κλιμακίου Προληπτικού Ελέγχου Δαπανών στο Ι’ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όλοι οι εργαζόμενοι των Δήμων, καθώς και οι απασχολούμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διέπονται, ως προς τη λήψη της κανονικής τους άδειας από τις διατάξεις του Α.Ν. 539/1945 (Ε.Σ. Κλιμ. Προλ. Ελ. Δαπ. στο Ι Τμ. 292/2014, 252/2013, Ι Τμ. πράξεις 17, 183/2010). Ειδικότερα, κάθε εργαζόμενος του οποίου η σχέση εργασίας λύεται με οποιονδήποτε τρόπο (απόλυση, οικειοθελής αποχώρηση, λήξη του χρόνου σύμβασης, θάνατο κ.τ.λ.) κατά το τρίτο ημερολογιακό έτος από την πρόσληψή του, καθώς και κάθε ημερολογιακό έτος μετά από αυτό, ο οποίος κατά το χρονικό αυτό σημείο της λύσης δεν έχει λάβει την κανονική άδεια του ημερολογιακού αυτού έτους, δικαιούται αποζημίωση αδείας που ισούται με τις πλήρεις αποδοχές που θα ελάμβανε εάν, κατά το χρονικό σημείο της λύσης της εργασιακής του σχέσης, του είχε χορηγηθεί η άδεια του. Το δικαίωμα, δε, αυτό του εργαζόμενου αρχίζει την 1η Ιανουαρίου του συγκεκριμένου έτους και ασκείται, έστω και εάν η λύση της σχέσης εργασίας επέρχεται στις αρχές ακόμη του νέου ημερολογιακού έτους (Ε.Σ. πρ. VII Τμ. 40/2017, Εφ. Πειρ. 193/2015, 236/2014 κ.ά).
Πηγή: dimosnet.gr

Σχόλια