ΕΑΣ Δήμου Αλίμου: Όχι στις αυθαίρετες και εκδικητικές μετακινήσεις εργαζομένων

Την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023, το προεδρείο του Συλλόγου (ΣΥΝ.ΑΝ.) συγκάλεσε Δ.Σ. για συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με τα παρακάτω θέματα:
Ως πρώτο θέμα τέθηκε «άδικες μετακινήσεις εργαζόμενων του Δήμου μας» και αφορούσε έγγραφη καταγγελία μητέρας συναδέλφου, εργαζόμενης σε υπηρεσία του Δήμου, την οποία προσκόμισαν προς ενημέρωση των Μελών του Δ.Σ. Η μητέρα, όπως ανέφερε στην καταγγελία της, προσέφερε ανθοδέσμη σε νέα υποψήφια Δήμαρχο σε μια εκδήλωση, γεγονός που προκάλεσε  αντιδράσεις από το περιβάλλον του Δημάρχου και ακολούθησε απόφασή του, με την οποία μετακινούσε την εργαζόμενη σε άλλη θέση.  
Είναι πολλοστή φορά που μας αναφέρεται μετακίνηση συναδέλφων, οι οποίοι,  ενώ ασκούσαν καθήκοντα της θέσης για την οποία είχαν προσληφθεί, μετακινούνται σε άλλες θέσεις με άλλες αρμοδιότητες. Όπως συναδέλφισσα εργαζόμενη ΔΕ ΒΡΕΦΟΚΟΜΩΝ που μετακινήθηκε στα ΚΑΠΗ και συναδέλφισσα ΔΕ ΑΔΕΛΦΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΩΝ μετακινήθηκε στη Διεύθυνση των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών.
Εξάλλου, έχουμε αναφέρει επανειλημμένα, τις συνεχείς και άδικες μετακινήσεις συνάδελφου Δημοτικού αστυνομικού σε αλλότρια καθήκοντα, ο οποίος μετά την τελευταία απόφαση, υπηρετεί στη Δ/νση Περιβάλλοντος(!) με καθήκοντα σχολικού φύλακα. Ενώ συνάδελφοι σχολικοί φύλακες  τοποθετήθηκαν στο αυτοτελές τμήμα της Δημοτικής αστυνομίας, παρότι δεν προβλέπεται από τον νόμο.
Συναδέλφισσα εργαζόμενη, που διώχθηκε πειθαρχικά και δικαστικά και δικαιώθηκε, κλάδου ΔΕ Διοικητικού Οικονομικού, μετακινείται συνεχώς σε άλλα καθήκοντα. Συνάδελφος εργαζόμενος, κλάδου ΔΕ24 ηλεκτρολόγου, που υπηρετεί από το 1996 στο τμήμα ηλεκτρολόγων, μετακινήθηκε με άλλα καθήκοντα.
Επίσης, συνάδελφος εργαζόμενος, εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου, που μετά από κρίση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου έχει υπηρετήσει επί σειρά ετών προϊστάμενος τμημάτων και Διεύθυνσης, με απόφαση της διοίκησης τοποθετήθηκε απλός υπάλληλος και απομακρύνθηκε σε υπηρεσία εκτός των ορίων του Δήμου, παρότι ως αρχαιότερος υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης θα έπρεπε να κατέχει θέση Διευθυντή.
Εξάλλου, προσφυγές και δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν συναδέλφους σχετικά με την τοποθέτησή τους, δεν έχουν εφαρμοστεί.
Επειδή, ως συνδικαλιστική παράταξη που εκπροσωπείται στον Σύλλογο, δεν διαχωρίζουμε τους συναδέλφους, ζητήσαμε να συμπεριληφθούν τα παραπάνω ζητήματα σε έγγραφο με τις διεκδικήσεις του Συλλόγου προς τη Δημοτική Αρχή. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων αντέδρασε, φτάνοντας στο σημείο να ζητήσει «πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων», προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι αρεστοί  ή όχι και αντέτεινε ότι δεν θα ασχοληθεί με θέματα που θα θυμώσουν τον Δήμαρχο, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά, ότι έχει αναλάβει εργολαβικό  καθήκον να καταστήσει  τον Σύλλογο αδρανή και υποταγμένο.
Ως δεύτερο θέμα εισηγήθηκε το προεδρείο, παρεμβάσεις σχετικά με αντιδράσεις σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ξεχνώντας ότι ανακοίνωσή τους, εδώ και δύο χρόνια, σε διαδικτυακή εφημερίδα των νοτίων προαστίων, σπιλώνει και συκοφαντεί εργαζόμενη και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου, ενώ αποτελεί δολοφονία χαρακτήρα.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου οφείλει να γνωρίζει και πρέπει να τηρεί τις διατάξεις του καταστατικού, να σέβεται όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα πολιτικών πεποιθήσεων και να τους στηρίζει στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα όταν τα δικαιώματά τους, που καταστρατηγούνται, απορρέουν από την νομοθεσία. Για τα θέματα που αφορούν στην υπηρεσιακή κατάσταση των εργαζόμενων, υπάρχει καθηκοντολόγιο και Οργανισμός, στα οποία αναφέρονται οι ειδικότητες και τα καθήκοντα, τα οποία οφείλει να ασκεί ο κάθε εργαζόμενος, ανάλογα με τη θέση για την οποία έχει προσληφθεί.  
Θεωρούμε ότι δεν ωφελεί τις υπηρεσίες του Δήμου και την αποδοτικότητά τους, η μετακίνηση εργαζόμενων κλάδου που δεν προβλέπεται στην υπηρεσία υποδοχής και δεν ανταποκρίνεται στην εργασιακή τους εμπειρία και την τεχνογνωσία που διαθέτουν, τα οποία με αυτό τον τρόπο απαξιώνονται. Και βέβαια οι συνεχείς μετακινήσεις εργαζόμενων σε άλλες θέσεις με αλλότρια καθήκοντα, μπορούν μόνο να βλάψουν την εύρυθμη λειτουργία και την ποιότητα των υπηρεσιών, αν αυτές δεν παρέχονται με την γνώση που απαιτείται. Το να ασκούν οι εργαζόμενοι τα καθήκοντα για την θέση που έχουν εκπαιδευτεί και προσληφθεί, εξυπηρετεί πρώτα από όλα την ποιοτικότερη απόδοση των υπηρεσιών προς τον Δημότη.
Συνεχίζουμε να βρισκόμαστε δίπλα στους συναδέλφους που αγωνίζονται για την στελέχωση όλων των υπηρεσιών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για τη βελτίωση παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες. Παλεύουμε για την υπεράσπιση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και για την τήρηση της νομιμότητας.
29 Απριλίου 2023                                     Από την ΕΑΣ Δήμου Αλίμου

Σχόλια