Να αντιμετωπίζονται ισότιμα και να εργάζονται ανθρώπινα οι εργάτες καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης 

Το ΔΣ του ΣΕΔΘ μετά την απαράδεκτη απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης και την έκδοση του ΦΕΚ λειτουργίας της Δ/νσης Καθαριότητας η οποία επίσης απέρριψε την αίτηση θεραπείας (προσφυγή) του Συλλόγου (Δεν μπήκε στον κόπο ούτε να μας απαντήσει ο γραμματέας της αποκεντρωμένης), συνεδρίασε την Παρασκευή 7/4/2023.

Λαμβάνοντας πάντα υπόψιν το συμφέρον των εργαζομένων αλλά και των δημοτών αυτής της πόλης.

Ζητεί:
1. Να εφαρμοστεί ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ κατά το πρώτο τρίμηνο (από 1/4/2023 εως 30/6/2023), η απόφαση της Δ/νσης Καθαριότητας για το πρόγραμμα εργασίας των εργαζομένων!

2. Να τηρηθεί αυστηρά σε κύκλο τεσσάρων εβδομάδων (μηνιαία) η απασχόληση ανά ομάδα εργασίας όπως έχουν οριστεί, για ένα μόνο ΣΚ και ένα Σάββατο! Η έκδοση των προγραμμάτων να γίνεται ανά Γραφείο Καθαριότητας δημοτικής κοινότητας (όχι από εποπτείες) και ανά βάρδια απασχόλησης (Γρφ. Κίνησης -Μηχανουργείο). Καμία ευνοιοκρατική ή εκβιαστική διάκριση! Όλοι εργάζονται το ίδιο και αμείβονται το ίδιο!

3. Να αναρτηθεί το τριμηνιαίο πρόγραμμα στους χώρους εργασίας για να γνωρίζει ο κάθε εργαζόμενος τις ημέρες ξεκούρασης και τα προβλεπόμενα ρεπό για τον προσωπικό και οικογενειακό του προγραμματισμό!

Το ΔΣ του ΣΕΔΘ συνεχίζει και διεκδικεί την ουσιαστική αύξηση της αποζημίωσης της Κυριακής σαν υπερωρία και όχι μόνο σαν συμπλήρωση της εβδομαδιαίας απασχόλησης!

Το ΔΣ του ΣΕΔΘ συνεχίζει την ενημέρωσή του στα εργοτάξια και με την λήξη του πρώτου τριμήνου δοκιμαστικής εφαρμογής του προγράμματος, θα ζητήσει από τους εργαζόμενους να αξιολογήσουν την συνέχεια ή μη της τήρησής του στα όρια που επιτρέπει η νομοθεσία! Η προσπάθεια για την ακύρωση του συγκεκριμένου διάτρητου ΦΕΚ λειτουργίας το οποίο δεν ορίζει ημέρες ξεκούρασης για ορισμένο αριθμό εργαζομένων αφού έχει πολλαπλή αυθαίρετη ερμηνεία, θα συνεχιστεί με κάθε τρόπο και αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα διεκδίκησης!

Υπενθυμίζουμε τις αργίες του Πάσχα (Μ. Παρασκευή, Μ. Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα) και εφιστούμε την προσοχή για κυκλικότητα στην απασχόληση σύμφωνα με το πρόγραμμα ανά ομάδα εργασίας (Εργαζόμαστε μια ανά τέσσερις αργίες. πχ όποιος δουλέψει Μ. Παρασκευή θα ξαναδουλέψει Πρωτομαγιά, το Μ. Σάββατο του Αγ. Πνεύματος κλπ).

Να εξεταστεί κατά την δοκιμαστική διάρκεια του πρώτου τριμήνου εφαρμογής του προγράμματος εργασίας σε διαβούλευση πάντα με την διοίκηση της Καθαριότητας το ενδεχόμενο απασχόλησης σε δυο πενθήμερα εργασίας Δευτέρα- Παρασκευή και Τρίτη - Σάββατο με την διαίρεση του προσωπικού σε δύο εργασιακές ομάδες!

Καλούνται οι εργαζόμενοι της Καθαριότητας να ενημερώνουν τον Σύλλογο για κάθε παράλειψη, παρατυπία ή εκβιαστική συμπεριφορά όσον αφορά την τήρηση των προγραμμάτων!

Να εξετάσει το ΔΣ του ΣΕΔΘ μετά το Πάσχα, το ενδεχόμενο σύγκλησης ενημερωτικής συνέλευσης εργαζομένων της Καθαριότητας για τα υπόλοιπα προβλήματα που εξακολουθούν να μας απασχολούν (προσλήψεις προσωπικού, απόδοση ΜΑΠ, υγιεινή και ασφάλεια, μέτρα προστασίας, καθυστέρηση πληρωμών νυχτερινών και εξαιρέσιμων).

Να πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου για τα προβλήματα των εργαζομένων που εκκρεμούν, για την ουσιαστική και έγκυρη ενημέρωση του λαού της πόλης!


 



Σχόλια