Δεκάδες φορές έχουμε γράψει στην ιστοσελίδα μας, https://metaota.blogspot.com/ και ακόμη περισσότερες καταγγείλαμε μέσα από ανακοινώσεις του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, από επικοινωνίες με εργαζόμενους των δήμων και από περιοδείες σε χώρους εργασίας, καθώς και από τις παρεμβάσεις συνδικαλιστών που πρόσκεινται στην παράταξή μας, στις συσκέψεις και τα συνέδρια της ΠΟΕ-ΟΤΑ, για το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από την ισχύουσα νομοθεσία, για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι:
1. Οι δήμοι να μην διαθέτουν τις απαραίτητες πιστώσεις γι’ αυτές τους τις υποχρεώσεις και να τις διαθέτουν για να καλύπτουν άλλες λειτουργικές του ανάγκες, αλλά και στο αλισβερίσι τους με τους εργολάβους.
2. Οι εργαζόμενοι να εργάζονται χωρίς τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και να μην πίνουν το 1 λίτρο γάλα που επιβάλλεται, ιδιαίτερα για όσους εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες.
2. Να μην γίνονται οι περιοδικές ιατρικές και διαγνωστικές εξετάσεις, που προβλέπονται επίσης από τη ΣΣΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι οι εργαζόμενοι να αναγκάζονται να αγοράζουν οι ίδιοι τα ΜΑΠ και το γάλα, και άρα επιβαρύνονται οικονομικά, σε μια περίοδο μάλιστα που η ακρίβεια και ο πληθωρισμός είναι στα ύψη, να επιβαρύνεται επίσης η υγεία τους και να έχουμε δεκάδες εργατικά ατυχήματα καθημερινά και έξαρση μολυσματικών και επαγγελματικών ασθενειών.
Μεταξύ των δήμων που κρατάει τα σκήπτρα στην απαξίωση των εργαζομένων και στη μη τήρηση των υποχρεώσεων του και τη χορήγηση των ΜΑΠ και του γάλακτος είναι και ο δήμος Κω. Ένας δήμος τουριστικός, ένας δήμος που θεωρητικά μπορεί να έχει έσοδα, ένας δήμος που κατά καιρούς συγκεντρώσει αυξημένες μεταναστευτικές ροές ανθρώπων, που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, ξεριζωμένους από τους πολέμους που διεξάγουν οι δυτικοί ιμπεριαλιστές στις περιοχές τους.
Σ’ αυτόν τον δήμο με τις αυξημένες ανάγκες και τις μεγάλες δυνατότητες, οι εργαζόμενοί έχουν να πάρουν 4 χρόνια τα ΜΑΠ και το γάλα (μετά από διαμαρτυρίες δόθηκαν από 350-380 € και έκτοτε επικρατεί σιγή ασυρμάτου, ενώ απ’ ό,τι μας πληροφόρησε ο εργαζόμενος Στάθης Χριστοφιλογιάννης, που πρωτοστατεί στην αποκάλυψη αυτής τις κατάστασης, με δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ, δεν έχουν ακόμα δρομολογηθεί οι απαιτούμενοι διαγωνισμοί.
Ως ΜΕΤΑ-ΟΤΑ καταγγείλλαμε και στο παρελθόν αυτήν την κοροϊδία και απαιτούμε ΕΔΩ και ΤΩΡΑ να αποτιμηθούν και να καταβληθούν σε χρήμα όλες οι οφειλές σε ΜΑΠ, Γάλα και Ιατρικές-διαγνωστικές εξετάσεις και να δρομολογηθούν άμεσα οι διαγωνισμοί για την καταβολή των ΜΑΠ του 2023 και φρέσκου γάλακτος, αμέσως μετά το Πάσχα (να αποτιμηθεί σε χρήμα μέχρι την ημέρα που οι εργαζόμενοι θα αρχίσουν να παίρνουν το φρέσκο γάλα.).
Τέλος, για μια ακόμη φορά θέλουμε να στηλιτεύσουμε τη στάση της διοίκησης και του προεδρείου του σωματείου εργαζομένων του δήμου Κω, που είναι ένας απλός παρατηρητής και δεν ενημερώνει, μέσα από τη σύγκληση άμεσα γενικής συνέλευσης του σωματείου, και δεν κινητοποιεί τους εργαζόμενους με στόχο να πιέσει τη δημοτική αρχή για να δώσει λύση στα προβλήματα.
Πληροφορούμαστε μάλιστα ότι η δημοστική αρχή προτίθεται να εκχωρήσει μέρος της καθαριότητας στους ιδιώτες.
Τέλος είναι χαρακτηριστικό ότι με αίτημα την άμεση σύγκληση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων, οι εργαζόμενοι προτίθενται να κάνουν χρήση της δυνατότητας, που τους δίνει το καταστατικό του σωματείου τους, και προχωρούν στη συλλογή υπογραφών, για να «σύρουν» αναγκαστικά τη διοίκησή του σε Γενική Συνέλευση.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου