ΕΑΣ/ΑΔΕΔΥ: Η κυβέρνηση νομίζει ότι απευθύνεται σε ιθαγενείς

Τις τελευταίες μέρες μεγάλη συζήτηση γίνεται για την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και από τα 713 ευρώ που είναι σήμερα να φτάσει, ίσως, και τα 780. Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι και αυτή η αύξηση δεν μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες διαβίωσης μιας εργατικής οικογένειας που το εισόδημά της εξαϋλώνεται από την ακρίβεια και τον υψηλό πληθωρισμό, πολύ περισσότερο που οι εργαζόμενοι αυτοί, σε διευρυμένη κλίμακα, εργάζονται με εκ περιτροπής εργασία, με καθεστώς μερικής απασχόλησης κλπ. Για τους λόγους αυτούς και κυρίως για να ανταποκρίνεται ο μισθός στην στοιχειώδη ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, θα πρέπει σήμερα ο κατώτατος μισθός να μην είναι κάτω από τα 1.000 ευρώ μηνιαίως.

Για πρώτη φορά όμως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το άνοιγμα της ψαλίδας των μισθών σε βάρος των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Ο ετήσιος κατώτατος μισθός των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, που μένει καθηλωμένος στα 780 ευρώ μικτά από το 2011, θα υπολείπεται κατά 16,6% περίπου ή 130 ευρώ μηνιαίως, έναντι των συναδέλφων τους στον ιδιωτικό τομέα, μιας και σ’ αυτούς καταβάλλεται ο 13ος και 14ος μισθός, που έχει κοπεί απ’ όλους τους εργαζόμενους του δημοσίου και τους συνταξιούχους.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. εξακολουθεί να θεωρεί τους δημοσίους υπαλλήλους προνομιούχους και σε συνδυασμό με την πλήρη υποστελέχωση και διάλυση του δημοσίου, στοχεύει προφανώς στον «κοινωνικό αυτοματισμό» και στην απαξίωσή του, προς όφελος των ιδιωτικοποιήσεων, της εξυπηρέτησης των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων και της εμπορευματοποίησης των δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών.

Σήμερα είναι απαραίτητο τα συνδικάτα των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να καταγγείλουν αυτήν την κοροϊδία. Η κυβέρνηση νομίζει ότι απευθύνεται σε ιθαγενείς. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν, μέσα από τις δυσκολίες της καθημερινής τους επιβίωσης, ότι δεν αποτελεί καμιά βελτίωση στη ζωή τους, όταν ο κατώτατος μισθός φτάνει στο ύψος που ήταν πριν 10-11 χρόνια ή στο δημόσιο όταν δίνονται αυξήσεις που αντιστοιχούν στο ¼ ενός κουλουριού Θεσσαλονίκης ή στο 1/7 ενός καφέ σε πλαστικό, την ημέρα και μάλιστα αφού μεσολάβησαν και 10 μνημονιακά χρόνια που μείωσαν δραματικά τα εισοδήματά τους, ενώ σήμερα με την έκρηξη της ακρίβειας και του πληθωρισμού και τις αυξήσεις στα καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα ο μισθός δεν φτάνει ούτε για το πρώτο δεκαπενθήμερο.

Η ΕΑΣ καλεί όλους τους εργαζόμενους, την ΑΔΕΔΥ, τις Ομοσπονδίες και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία να αγωνιστούν για την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ, την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, τον υπολογισμό των μισθολογικών κλιμακίων που δεν δόθηκαν το 2016 και 2017 και την αναδρομική τους καταβολή, την αύξηση και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και την αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, άμεσα, με προοπτική τα 16.000.

Η ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων και η προώθηση ενός προγράμματος μαζικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, σε όλες τις κρίσιμες υπηρεσίες του δημοσίου, των Νοσοκομείων, της Παιδείας, των ΟΤΑ και των ασφαλιστικών ταμείων, θα αποτελούσε ένα βήμα ανατροπής της σημερινής καταστροφικής πορείας που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις που εφαρμόζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που φτωχοποιούν την κοινωνία, ταλαιπωρούν τους πολίτες, εντατικοποιούν την εργασία και αναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν, πολλές φορές, σε τριτοκοσμικές συνθήκες με κινδύνους για την υγεία και τη ζωή τους.

10-01-23
Από την ΕΑΣ

Σχόλια