ΜΕΤΑ: Γενική απεργία αρχές Απρίλη και επαμφοτερίζουσα στάση της ΑΔΕΔΥ για το ΓΕΜΗΣΟΕ

 

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, το οποίο αποφάσισε τη στήριξη όλων των κλαδικών και τοπικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων την επόμενη περίοδο, την προκήρυξη  πανεργατικής στάσης εργασίας, για τις 29 Μαρτίου, ημέρα που συζητείται στο ΣτΕ η προσφυγή συνδικαλιστικών οργανώσεων, για την ακύρωση της υπουργικής απόφασης με την οποία δημιουργείται το Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ) και Γενικής Απεργίας, την πρώτη βδομάδα του Απρίλη, σε μέρα που θα προσδιοριστεί τις επόμενες μέρες σε συνεργασία με το ΕΚΑ και άλλα Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία του ιδιωτικού τομέα.

Τα κεντρικά αιτήματα της απεργιακής κινητοποίησης είναι:

  1. Στοπ στην ακρίβεια και διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς, τις συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα, ξεπάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων για τα έτη 2016-2018, επαναφορά των δώρων και του επιδόματος αδείας, αύξηση του ανθυγιεινού επιδόματος και καταβολή του και σε άλλες κατηγορίες, έναρξη του διαλόγου για νέο μισθολόγιο, που θα αμβλύνει τις αδικίες και θα δίνει ουσιαστικές αυξήσεις.
  1. Κατάργηση του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη και των αντιασφαλιστικών νόμων που αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωσαν τις συντάξεις και ιδιωτικοποιούν την επικουρική ασφάλιση και τον ΕΦΚΑ, με την παραχώρηση σε ιδιώτες λογιστές και δικηγόρους, τη διαδικασία έκδοσης των συνταξιοδοτικών πράξεων, καθώς και την κατάργηση του κώδικα των δημοσίων υπαλλήλων, με την είσοδο των καλοπληρωμένων golden boys στην υπηρεσιακή ιεραρχία.
  1. Στελέχωση όλων των υπηρεσιών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σε αορίστου χρόνου και επιστροφή στην εργασία όλων των εργαζομένων στην Υγειά και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δημοσίου και των ΟΤΑ, που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας από τον Αύγουστο, επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί.
  1. Αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων και της εκχώρησης αρμοδιοτήτων του δημοσίου, των Νοσοκομείων και των ΟΤΑ σε ιδιώτες.

Τέλος στο ΓΣ της ΑΔΕΔΥ κυριάρχησε η συζήτηση, σχετικά με την ανάγκη της λήψης καθαρής απόφασης άρνησης εγγραφής της ΑΔΕΔΥ και των συνδικαλιστικών οργανώσεων όλων των βαθμίδων στο ΓΕΜΗΣΟΕ και της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη των διοικήσεών τους και τη λήψη απόφασης για απεργία. Το ΜΕΤΑ κατέθεσε κοινή πρόταση με τις Παρεμβάσεις, όπου πρότεινε τη συμπλήρωση της προηγούμενης απόφασης (4/10/2021) του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, για το νόμο Χατζηδάκη, με την πρόταση της μη εγγραφής στο ΓΕΜΗΣΟΕ της ΑΔΕΔΥ και όλων των Ομοσπονδιών και των Σωματείων.

Η κοινή πρόταση του ΜΕΤΑ και των Παρεμβάσεων δεν στηρίχθηκε από τις άλλες παρατάξεις, οι οποίες δια της διολισθήσεως και με διαφορετική οπτική και επιχειρηματολογία η κάθε μια, οδηγούν το συνδικαλιστικό κίνημα στην παράδοσή του και στον πλήρη έλεγχο από το κράτος και την εργοδοσία. Ερωτηματικά δημιουργούνται από τη στάση της ΔΑΣ/ΠΑΜΕ, η οποία τον Οκτώβρη υπαναχώρησε, όσον αφορά το ΓΕΜΗΣΟΕ, από την κοινή πρόταση για την ανυπακοή και απειθαρχία σ’ όλες τις διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη, στο όνομα να ψηφιστεί και από την ΠΑΣΚΕ, το Νοέμβρη συναίνεσε να μην ληφθεί απόφαση από την πανελλαδική συνδιάσκεψη της ΑΔΕΔΥ που έγινε στην Καλαμάτα και σήμερα στο όνομα ότι συζητείται η προσφυγή στο ΣτΕ στις 29 Μαρτίου δεν στήριξε την πρότασή μας.

Μια τέτοια στάση, όμως, της ΑΔΕΔΥ, αποδυναμώνει τη θέση του συνδικαλιστικού κινήματος, ενόψει και της δικαστικής διαμάχης και κλείνει το μάτι σε σωματεία και ομοσπονδίες να εγγραφούν στο ΓΕΜΗΣΟΕ και να δημιουργηθεί μια ντε φάκτο κατάσταση που θα είναι μη αναστρέψιμη αύριο.

Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του και όλοι θα κριθούμε από τη ζωή και τους εργαζόμενους.

28-02-2022                                                                       Από το ΜΕΤΑ

Σχόλια