Περιοδεία συνδικαλιστών σε χώρους εργασίας των δήμων Παύλου Μελά, Θέρμης και Λαγκαδά του νομού Θεσσαλονίκης

 
 
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των εργαζομένωνγια τα οξυμένα προβλήματα που τους απασχολούν και για τη συμμετοχή τους στη Γενική Απεργία της 6ης Απριλίου που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, βασικά αιτήματα τις αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση όλων των υπηρεσιών, το σταμάτημα του πολέμου στην Ουκρανία και την μη εμπλοκή της χώρας μας, αντιπροσωπεία συνδικαλιστών αποτελούμενη από το Γιώργο Χαρίση, μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ και πρώην αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ και Σωτήρη Βάιο, Γ. Γραμματέα της ΕΔΟΘ, μαζί με τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του συλλόγου εργαζομένων του Δήμου Παύλου Μελά, Βασίλη Ουζούνη και Κική Ιωαννίδου αντίστοιχα, συναντήθηκαν, την Τρίτη 15/3 με τους συμβασιούχους Covid 19 του δήμου Παύλου Μελά, οι οποίοι αγωνιούν για το μέλλον της εργασίας τους, αφού οι συμβάσεις λήγουν στις 31 Μαρτίου.

Υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι αυτοί που έχουν προσληφθεί από την αρχή και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εργάζονται κυρίως στην καθαριότητα και με την τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών στους δήμους, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και μια ενδεχόμενη απόλυσή τους σήμερα θα δημιουργούσε πολλαπλά λειτουργικά προβλήματα.

Ο Γιώργος Χαρίσης που μίλησε στη σύσκεψη των συμβασιούχων εργαζομένων, τόνισε την ανάγκη του συντονισμού του αγώνα σε όλο τους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης και πανελλαδικά, για να δοθεί νέα παράταση στην εργασία τους, η οποία να αξιοποιηθεί και για την οργάνωση κινητοποιήσεων, με αίτημα την παραμονή τους στην εργασία και τους κάλεσε να συμμετάσχουν οργανωμένα και με διακριτά μπλοκ στα συλλαλητήρια και τις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα γίνουν σ’ όλες τις πόλεις, στις 6 Απρίλη, την ημέρα της Γενικής Απεργίας.

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Παύλου Μελά Βασίλης Ουζούνης στηλίτευσε τη στάση του δημάρχου, Δημήτρη Δεμουρτζίδη, ο οποίος αρνήθηκε να συναντήσει τους εργαζόμενους αυτούς και να στηρίξει το αίτημά τους για την παραμονή τους στην εργασία και κάλεσε τους εργαζόμενους, στη συνεδρίαση του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου, να πραγματοποιήσουν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας και να ζητήσουν απ’ όλους τους δημοτικούς συμβούλους τη στήριξή του αιτήματος τους για την παραμονή τους στην εργασία.

Την Τετάρτη 16/3/2022, το πρωί ο Γιώργος Χαρίσης, Ο Βασίλης Ουζούνης και η Κική Ιωαννίδου μίλησαν με εργαζόμενους της καθαριότητας, στο αμαξοστάσιο του δήμου Παύλου Μελά στην Πολίχνη και το μεσημέρι με τους εργαζόμενους του δήμου Θέρμης, στο χώρο του αμαξοστασίου. Κάλεσαν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη Γενική Απεργία και συζήτησαν για την ανάγκη να μην γίνει καμιά περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος σε καμιά κατηγορία εργαζομένων, αντίθετα να αυξηθεί, γιατί είναι καθηλωμένο στα 150 ευρώ μηνιαίως, από το 2011 και να δοθεί και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων που εργάζονται σε ανθυγιεινές και επικίνδυνες εργασίες.

Τέλος η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών απάντησε σε ερωτήσεις εργαζομένων σχετικά με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και το συνταξιοδοτικό καθεστώς των εργαζομένων στα ΒΑΕ.

Την Πέμπτη 17/3/2022 συναντήθηκαν και συζήτησαν με τους εργαζόμενους της Υπηρεσίας Δόμησης του δήμου Παύλου Μελά, για τα προβλήματα, κυρίως της υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν οι τεχνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ και ειδικότερα οι Υπηρεσίες Δόμησης και τους κάλεσαν να συμμετέχουν στην απεργία – αποχή που έχει προκηρύξει η ΠΟΕ-ΟΤΑ σε συνεργασία με την ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ και την ΠΟΜΗΤΕΔΥ, από τις 14 έως τις 24 Μαρτίου 2002.



Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των εργαζομένων της καθαριότητας της δημοτικής κοινότητας Σταυρούπολης, όπου μίλησε ο Γιώργος Χαρίσης και επικεντρώθηκε κυρίως στην ανάγκη της αύξησης των μισθών και την διατήρηση, αύξηση και καταβολή και σε άλλες κατηγορίες του ανθυγιεινού επιδόματος. Τόνισε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να διασπάσει τους εργαζόμενους, να καλλιεργήσει συντεχνιακές αντιθέσεις με στόχο να περάσει και την μείωση και κατάργηση του επιδόματος σε διάφορες κατηγορίες εργαζομένων και να διαμορφώσει καλλίτερες προϋποθέσεις για να περάσει η κυβέρνηση τα σχέδιά της που είναι η απαξίωση και η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας, του πρασίνου και άλλων υπηρεσιών.

Ο πρόεδρος του σωματείου Βασίλης Ουζούνης κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στις εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ και την εκλογή αντιπροσώπων για το επικείμενο συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να γυρίσουν την πλάτη τους σ’ αυτούς που ήταν απόντες τα προηγούμενα χρόνια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, και σήμερα, με την προτροπή της διοίκησης και την παρέμβαση του δημάρχου και αντιδημάρχων, παρεμβαίνουν στα εσωτερικά του σωματείου, με στόχο την ανάδειξη μιας διοίκησης με εργοδοτικό προσανατολισμό και αρεστή στη διοίκηση του δήμου, η οποία θα υποκλίνεται στις απαιτήσεις της.

Τέτοιες εργοδοτικές πλειοψηφίες στα σωματεία οι εργαζόμενοι δεν τις έχουν ανάγκη και γι’ αυτό η απάντηση θα είναι συντριπτική την ημέρα των εκλογών.

Το μεσημέρι οι Γιώργος Χαρίσης, Σωτήρης Βάιος, Ορτουλίδου Πηνελόπη, μέλος του ΓΣ της ΠΟΕ-ΟΤΑ και ο Μηνάς Μοναστηρίδης συμμετείχαν στη συνέλευση των εργαζομένων του δήμου Λαγκαδά. Ο πρόεδρος του σωματείου Γίωργος Σίσκος παρουσίασε τα προβλήματα των εργαζομένων του δήμου που είναι κυρίως η δραματική υποστελέχωση των υπηρεσιών του και οι ελλείψεις σε προσωπικό, σε ένα δήμο με μεγάλη έκταση, με πολλές δημοτικές κοινότητες και μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους. Η αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕ-ΟΤΑ κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην απεργία στις 6 Απρίλη και στις ομιλίες οι παραπάνω συνάδελφοι τόνισαν τη σημασία της συμμετοχής όλων των εργαζομένων στο σωματείο, τη διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς, την διασφάλιση του ανθυγιεινού επιδόματος, την καταβολή σε όλους τους εργαζόμενους των ΜΑΠ και του γάλακτος, που δεν καταβάλλονται σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται από τις ΣΣΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ και την ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.

Επίσης οι ομιλητές κατήγγειλαν την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία με τον νόμο Χατζηδάκη επιχειρεί να αποδυναμώσει και χειραγωγήσει τα συνδικάτα, να φαλκίδευση το δικαίωμα της απεργίας και να την κάνει «ακίνδυνη» για την κυβέρνηση και την εργοδοσία. Επίσης ενημέρωσαν τους εργαζόμενους σχετικά με τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και ιδιαίτερα για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, όπου, οι μεν νέοι εργαζόμενοι, που εισέρχονται στην εργασία από 1/1/2022 υποχρεωτικά, και οι κάτω των 35 ετών προαιρετικά, θα ασφαλίζονται στο νέο επικουρικό ταμείο. Τα αποθεματικά τους θα τα διαχειρίζονται ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και με το ρίσκο στο τέλος του εργασιακού τους βίου να πάρουν ή να μην πάρουν επικουρική σύνταξη, ενώ το σταμάτημα της αιμοδότησης των υπαρχόντων ταμείων, από τις εισφορές των νέων εργαζομένων και με το γεγονός της διασπάθισης και του κουρέματος των αποθεματικών τους, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καταστούν προβληματικά και δεν θα μπορούν να καταβάλλουν τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ των εργαζομένων που θα βγουν στη σύνταξη μετά από 5-10 χρόνια.


Σχόλια