Γ. Χαρίσης για το βιβλίο του Σ. Μασκαλίδη «Σαν φυσάει ο Βαρδάρης»

«Σαν φυσάει ο Βαρδάρης» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του συναδέλφου και φίλου Στάθη Μασκαλίδη, ο οποίος εργάζεται στον δήμο Καστοριάς. Και λέω νέο, γιατί, με αφορμή την έκδοσή του, και διαβάζοντας το βιογραφικό του Στάθη θα δούμε ότι δεν είναι το μόνο που έχει εκδώσει. Οι «Πικραλίδες», οι «Κομαντσέρος» και άλλα , είναι παλαιότερα δικά του έργα.

Γνωρίζοντας τον Στάθη, ως πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων του δήμου Καστοριάς, μέσα από τη συμμετοχή μας στις συλλογικές, συνδικαλιστικές διαδικασίες της ΠΟΕ-ΟΤΑ, αλλά και από περιοδείες και συναντήσεις με εργαζόμενους του δήμου, ομολογώ ότι αιφνιδιάστηκα θετικά μαθαίνοντας και αυτήν την πτυχή της προσωπικότητάς του, τη λογοτεχνική συγγραφή.

Το παράδειγμα του Στάθη, που εργάζεται ως κηπουρός στο δήμο Καστοριάς, γιατί, όπως αναφέρει και ο ίδιος, με την ειδικότητα αυτή «...μπορώ να βρίσκομαι κοντά στο περιβάλλον, να απολαμβάνω τις ομορφιές του και να ονειροπολώ...», δείχνει ότι η έκφραση μέσα από την τέχνη, την ποίηση, τη μουσική και τη λογοτεχνία δεν είναι υπόθεση κάποιων ειδικών, αλλά και των απλών ανθρώπων της δουλειάς, που θέλουν να εκφράσουν τις αγωνίες, τα συναισθήματά τους και να φανταστούν έναν διαφορετικό κόσμο.

Με τον Στάθη ίσως να έχουμε διαφορετικές φιλοσοφικές και ιδεολογικές απόψεις και να βλέπουμε τον κόσμο διαφορετικά. Στα ίδια πράγματα να δίνουμε διαφορετικές ερμηνείες και να τα ιεραρχούμε αλλιώς. Οι άνθρωποι όμως που έχουν ευαισθησίες, που ασχολούνται με τα κοινά, που διαθέτουν χρόνο, κόπο και ενέργεια ανιδιοτελώς για τον συνάνθρωπό τους και για το κοινό καλό, που συνδυάζουν τα προηγούμενα και με τη γραφή, την έκφραση και την αποτύπωση των συναισθημάτων τους, έχουν πολλά κοινά ανεξάρτητα από τις διαφορετικές τους απόψεις. Αν μάλιστα είναι και εργαζόμενοι, που βιοπορίζονται, τότε όλοι βρίσκονται, με τη διαφορετικότητά τους, στην ίδια όχθη.

Στο βιβλίο του «Σαν φυσάει ο Βαρδάρης» ο Στάθης αναφέρεται στη ζωή, τους έρωτες, τις ανασφάλειες και τις αγωνίες ενός φοιτητή στη Θεσσαλονίκη, και προσπαθεί να αναδείξει την αξία και τη μεγάλη δύναμη που ασκεί η αγάπη και ο έρωτας στην καθημερινότητα, στις συμπεριφορές και στη ζωή των ανθρώπων, ιδιαίτερα των νέων.

Το βιβλίο, από την αρχή ως το τέλος, σε κρατά σε μια διαρκή αγωνία και εκεί που πιστεύεις ότι μάντεψες τον επίλογο, ο Στάθης τα ανατρέπει όλα την τελευταία στιγμή.

Χρειάζεται να του αφιερώσουμε τον χρόνο και την προσοχή μας, όχι από συναδελφική αλληλεγγύη αλλά γιατί το αξίζει!

Δεκέμβρης 2021                                                              ΓΧ

Σχόλια