ΣτΕ: Ευθύνη του Δήμου τραυματισμός εργάτη καθαριότητας

Μπορεί να είναι εικόνα δέντρο και εξωτερικοί χώροι

Με την, με αριθμό 1950/2020 απόφασή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας, δικαίωσε τον εργάτη καθαριότητας Δήμου, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά εν ώρα άσκησης καθηκόντων.

 
Ειδικά, η απόφαση έκρινε ότι ο ΟΤΑ υπέχει σοβαρή ευθύνη, καθώς παρέλειψε να λάβει τα προσήκοντα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, προκειμένου να προστατέψει την υγεία του εργαζόμενου.
 
Αποτέλεσμα τούτου, ο υπάλληλος, του οποίου η σωματική ακεραιότητα επλήγη σοβαρά, αποζημιώθηκε από το αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο. Συγκεκριμένα έλαβε ως αποζημίωση για την αποκατάσταση της υλικής και ηθικής βλάβης που υπέστη, το συνολικό ποσό των 100.000 ευρώ.
 
Το Δικαστήριο, ανέφερε ρητά ότι η Διοίκηση, οφείλει να λαμβάνει όλα τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να προφυλάξει τη σωματική αλλά και ψυχική υγεία των υπαλλήλων της. Αυτό συνεπάγεται τη χορήγηση ειδικού εξοπλισμού, εξαρτημάτων και αντικειμένων (Τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας που προβλέπονται από τις ΣΣΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ) με στόχο την προστασία των εργαζομένων.
 
Έτσι η κρανιοεγκεφαλική κάκωση του εργάτη λόγω μη χορήγησης ειδικού κράνους, η ρήξη συνδέσμου υπαλλήλου, λόγω μη τοποθέτησης μπαρών προστασίας ή σήμανσης ολισθηρού πατώματος, είναι ενδεικτικές περιπτώσεις, που τα διοικητικά δικαστήρια, έχουν διαγνώσει ευθύνη του Δημοσίου, προς αποζημίωση του υπαλλήλου.

Σχόλια